Belga

Vandenbroucke en Van Ranst kritisch voor professor Jean-Luc Gala: "Deze man is een deel van het probleem" 

"Onvoorstelbaar lichtzinnig" en "een deel van het probleem", zo reageren minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en viroloog Marc Van Ranst op de uitspraken van Jean-Luc Gala, infectioloog en diensthoofd van het Saint-Luc-ziekenhuis in Brussel. Gala komt in een gesprek met Het Laatste Nieuws niet terug op zijn uitspraken van deze zomer en herhaalt dat de toestand "minder erg is dan men laat uitschijnen". Eerder noemde hij de Vlaamse experts Marc Van Ranst, Steven Van Gucht en Erika Vlieghe al paniekzaaiers. 

De Brusselse professor en infectioloog Jean-Luc Gala staat al langer bekend als een criticus van de strenge coronamaatregelen van de Belgische overheid. Zo zei hij deze zomer al dat "in heel België strenge maatregelen opleggen en in kleine bubbels leven onzin is".  Over het grote probleem met de besmettingscijfers in Brussel, waar het in Vlaanderen toen al over ging, zei hij toen: "Maar in het ziekenhuis zien we dat niet." Gala vond dat de Vlaamse virologen de coronacijfers verkeerd interpreteerden en doorsloegen in hun advies aan de politiek. Volgens hem moesten er "verfijnde maatregelen" genomen worden, "alleen waar dat noodzakelijk is". 

In Het Laatste Nieuws haalt hij nu opnieuw uit naar de experts die een strenge aanpak verdedigen. Hij blijft hen "paniekzaaiers" noemen.  De horeca sluiten, was volgens hem nergens voor nodig. "De mensen zijn opnieuw voorzichtiger geworden. Dat is het enige wat veranderd is."

Gala blijft volhouden: "Ik stel vast dat corona veel minder hard toeslaat dan men ons wil laten geloven. Dat onze ziekenhuizen nu zo onder druk staan, heeft in de eerste plaats te maken met het feit dat ze ondergefinancierd zijn." 

"In een crisis is paniek nooit goed", zegt Gala. "Integendeel. Het is de paniek die ertoe geleid heeft dat ons land om de haverklap van strategie is veranderd en dat heeft ervoor gezorgd dat de bevolking heeft afgehaakt. Je moet voor een duidelijke lijn kiezen en die aanhouden." Nog volgens Gala gaat "deze bijna-lockdown ten koste van onze economische en psychologische gezondheid". 

Frank Vandenbroucke: "Onvoorstelbaar lichtzinnig wat hij vertelt"

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) veroordeelde de uitspraken van Gala gisteravond streng in "Terzake". "Wat die man aan het vertellen is, is onvoorstelbaar lichtzinnig". "Het kan allemaal zijn (dat die man een wetenschapper is, red.), maar er zijn wel een paar elementaire feiten. Vandaag is een kwart van de capaciteit die we hebben om zeer intensieve zorg te geven aan zeer zieke mensen bezet. Dat verdubbelt per 8 dagen. Dus binnenkort is de helft van onze intensieve capaciteit om zeer zieke mensen intensief te verzorgen weg. Wat zou meneer Gala zeggen als ik hier aankondig dat we volgende week de helft van de ziekenhuizen sluiten? Zou hij zeggen: oh, dat is niet zo erg? Wat zou hij zeggen als we midden november zeggen dat er geen ziekenhuiscapaciteit meer is voor ernstig zieken?"

"Hij mag professor zijn, maar zou hij dan zeggen dat dat niet zo erg is? Je moet geen infectioloog zijn om te weten dat als je intensieve ziekenhuisbedden vollopen en wanneer dat verdubbelt, dat je recht tegen de muur gaat. Dat zijn gewoon de feiten en daar vechten we tegen." Minister Vandenbroucke gaf nog aan dat hij daarover graag in debat zou gaan met professor Gala. 

Herbekijk hier het fragment uit het gesprek met minister Vandenbroucke in "Terzake" waarover het over Jean-Luc Gala gaat: (en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Marc Van Ranst: "Deze meneer is deel van het probleem"

Net als Frank Vandenbroucke noemde ook viroloog Marc Van Ranst zijn uitspraken in "De afspraak" "onverantwoord gedrag". "Wat deze meneer doet, is een deel van het probleem zijn. Dit was de man die zei: "Er komt geen tweede golf". Dit was de man die zei: "In de ziekenhuizen is er geen probleem, ik zie hier niks." Dit is fout, punt. Dit is een bijzonder groot probleem, ook voor Wallonië, want daar geloven ze hem nog, daar komt hij elke dag op televisie."

Gala beweert dat hij in Zweden met zijn visie tot het kamp van de meerderheid van de stemmen behoort, maar ook dat spreekt Van Ranst stellig tegen. "Deze man zou zonderling zijn in gelijk welke omstandigheden." Van Ranst heeft geen enkele verklaring voor de uitspraken van Gala. "Maar ik zou er ook niet te veel aandacht aan besteden", besluit hij. "Er is een tweede golf en zijn ziekenhuis ligt vol. Hij was fout. Dat moet gewoon bijzonder duidelijk zijn. Dit is iemand die een probleem ontkent en blijft ontkennen en dat is niet goed. Geef hem geen aandacht." 

Herbekijk hier de reactie van Marc Van Ranst in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

Gala zelf volhardt in Het Laatste Nieuws. "Hij (Marc Van Ranst, red. ) vindt dat mensen zoals ik, die de paniek hebben proberen te relativeren, mee verantwoordelijk zijn voor de stijging. Sorry, ik vind dat niet. Ik ga geen mea culpa slaan. Ik heb nooit gezegd dat corona niet bestaat, dat we niet voorzichtig moeten zijn, dat we de regels niet moeten naleven. Ik was één van de eersten die voor mondmaskers hebben gepleit en dat doe ik nog altijd."

Meest gelezen