Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Verloofde van vermoorde Saudische journalist Khashoggi daagt kroonprins Mohammed bin Salman voor de rechter

Hatice Cengiz, de Turkse verloofde van de vermoorde Jamal Khashoggi, heeft bij een Amerikaanse rechtbank een klacht ingediend tegen de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en 20 andere Saudi's. Volgens haar heeft de kroonprins het bevel gegeven om haar toekomstige man te vermoorden in het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul in 2018.

De Turkse vrouw heeft de klacht officieel ingediend bij een rechtbank in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Ze krijgt daarbij de steun van "Democratie voor de Arabische wereld nu", de mensenrechtengroep rond de kritische Saudische journalist Jamal Khashoggi. Volgens de klacht zou de Saudische kroonprins (en de facto machthebber) Mohammed bin Salman de moord op Khashoggi bevolen hebben "om diens campagne in de VS voor democratische hervormingen in de Arabische wereld" te ondermijnen. 

Jamal geloofde dat alles mogelijk was in de VS en ik plaats mijn vertrouwen in het Amerikaanse rechtssysteem

Hatice Cengiz, de verloofde van Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi was een erg bekende journalist in de Arabische wereld en was overigens nog niet eens zo kritisch voor het Saudische koningshuis, waarmee hij persoonlijk goede banden had. Hij was zelfs een tijdlang adviseur van de Saudische regering, maar viel uit de gratie en vertrok in 2017 naar de Verenigde Staten in ballingschap. Daar werkte hij voor een aantal westerse media, onder meer voor "The Washington Post". Hij stelde zich steeds kritischer op tegenover kroonprins Mohammed bin Salman, de zoon van koning Salman, naarmate die zijn greep op het land versterkte.

In oktober 2018 stapte Jamal Khashoggi het Saudische consulaat in de Turkse stad Istanbul binnen. Hij wou er documenten ophalen om zijn geplande huwelijk met de Turkse vrouw Hatice Cengiz te organiseren. Khashoggi heeft het consulaat evenwel nooit verlaten en uit afluisterapparatuur van de Turkse geheime dienst zou blijken dat Khashoggi daar op een brutale manier vermoord is door de Saudi's. 

Dat land ontkende eerst de dood van Khashoggi, maar na een eigen onderzoek gaf het Saudische gerecht toe dat de man in het consulaat gedood was. Het zou de bedoeling zijn geweest om "hem te overtuigen om terug te keren", maar dat zou uit de hand zijn gelopen en Khashoggi zou een overdosis aan kalmerend middel zijn toegediend, waarna hij overleden was. Zijn lichaam zou in stukken zijn gezaagd. In Saudi-Arabië zijn vijf mensen ter dood veroordeeld wegens de moord op Khashoggi, maar die straffen zijn niet uitgevoerd. Enkele mensen uit de entourage van kroonprins Mohammed zijn vrijgesproken.

De Saudische journalist Jamal Khashoggi
AFP or licensors

Meest gelezen