� 2018 by ZUMA Wire

VS vindt de ouders van meer dan 545 migrantenkinderen niet terug, veel ouders wellicht gedeporteerd

In de Verenigde Staten zitten nog altijd 545 kinderen van opgepakte illegale migranten vast in instellingen. Ze werden twee jaar geleden van hun ouders gescheiden tijdens de erg omstreden harde aanpak van illegale migratie door president Donald Trump. Veel gezinnen zijn herenigd, maar van 545 kinderen vindt men de ouders niet terug. Velen zouden zijn gedeporteerd naar Centraal-Amerika.

Het gaat om 2.800 minderjarige kinderen van onderschepte illegale migranten uit Centraal-Amerikaanse landen die in 2017 en 2018 door de Amerikaanse immigratiedienst ICE van hun ouders werden gescheiden. Dat was een onderdeel van een ontradingsstrategie waarmee de Amerikaanse regering de illegale migratie wou aanpakken.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De erg omstreden aanpak leidde tot schrijnende taferelen waarbij soms erg jonge kinderen in erg slechte omstandigheden of in kooien werden opgesloten. Internationaal, maar ook bij veel Amerikaanse burgers was de verontwaardiging erg groot. In juni 2018 besliste een Amerikaanse rechter dat die praktijk verboden werd en dat de kinderen met hun ouders herenigd moesten worden. Het gerecht heeft toen advocaten aangesteld die de families moesten opsporen en herenigen.

Twee jaar later zeggen die advocaten dat er nog altijd 545 kinderen zijn van wie de ouders niet zijn teruggevonden. Veel van die ouders zouden intussen zijn gedeporteerd naar Centraal-Amerika. De opsporing van die ouders in landen zoals Honduras en Guatemala zou worden bemoeilijkt door de corona-epidemie. De advocaten stellen nu ook voor om gratis telefoonnummers ter beschikking te stellen waar ouders in het Spaans geholpen kunnen worden.

Meest gelezen