Belga - Nicolas Lambert

Vrije Universiteit Brussel schakelt maandag over naar "code rood met begeleidingsmaatregelen"

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaat opnieuw een stap verder in de strijd tegen het coronavirus en schakelt maandag 26 oktober over op code rood. Daarnaast komen er extra begeleidingsmaatregelen voor eerstejaarsstudenten, internationale studenten en kwetsbare studenten en personeel. 

De Vrije Universiteit van Brussel (VUB) gaat vanaf maandag 26 oktober in code rood. Eerder raakte al bekend dat de universiteit van Gent naar code rood overschakelt, eveneens vanaf komende maandag. Studenten en personeel aan de VUB gaan maximaal telewerken en digitaal lesgeven. Voor eerstejaarsstudenten, internationale studenten en studenten en personeel met een moeilijke thuissituatie, komen er begeleidingsmaatregelen.

Eerstejaarsstudenten

Eerstejaarsstudenten krijgen werkcolleges, practica en oefeningen wel nog zo veel mogelijk fysiek aangeboden. “Wij zijn bezorgd om die groep omdat zij onder bijzondere omstandigheden hun secundair onderwijs hebben beëindigd. Ze stromen nu ook in onder bijzondere omstandigheden. Voor hun sociale contacten en psychosociaal welzijn tijdens hun eerste periode aan de universiteit is dat erg belangrijk", zegt vicerector Jan Danckaert.

Daarnaast blijven les- en onderzoeksactiviteiten die digitaal moeilijk ingericht kunnen worden wel nog op de campussen plaatsvinden. Het betreft hier practica en werkcolleges waarvoor hetzij apparatuur, hetzij fysieke interactie noodzakelijk zijn. Deze uit­zonderingen zijn ook in code rood voorzien.

Kwetsbare studenten

De VUB richt op de campussen voorzieningen in voor de meest kwetsbare studenten. Dit betekent onder andere een plek om te studeren en sociaal psychologische begeleiding. Ook internationale studenten probeert de VUB zo goed mogelijk op te vangen, bijna 25 procent van de VUB-studenten komt uit het buitenland. "Ook bij hen zijn we bezorgd om hun psychosociaal welzijn. We zullen voor hen ook begeleidingsprojecten voorzien, zoals buddyprojecten, zodat zij niet zitten te vereenzamen op hun kot", vicerector Jan Danckaert.

De code rood geldt vanaf maandag 26 oktober tot het eind van het semester, dat is het eind van dit kalenderjaar. De dienstverlening blijft gegarandeerd. De studentenrestaurants in Jette en Etterbeek blijven take-away aanbieden en de bibliotheek blijft open.

Meest gelezen