Belg Xavier Segers wint World Illustration Award met interactieve, kleurrijke sprookjestunnel

De Belgische illustrator Xavier Segers valt in de internationale prijzen met zijn augmented reality-decor bij de opera "Het sluwe vosje". Een feest van kleur en natuur.

De Brits-Amerikaanse World Illustration Awards bekronen al 45 jaar de mooiste boekomslagen, affiches, logo’s en andere grafische toepassingen. Er waren dit jaar 4.300 inzendingen uit 79 landen. De Belg Xavier Segers dong mee in de categorie "Site Specific", met illustraties gemaakt voor een bepaalde ruimte, zoals street art. En hij won.

Xavier Segers maakte voor de Welsh National Opera in Cardiff de interactieve installatie "A Vixen's Tale" met vijf kleurrijke houten bogen. Bezoekers kunnen eronderdoor wandelen met de smartphone en via augmented reality komen illustraties tot leven uit de opera "The cunning little vixen" of "Het sluwe vosje" van de Tsjechische componist Leoš Janácek. Er zijn interactieve spelletjes en het vosje Bystrouška sluipt rond de bezoeker.

De installatie van Segers ging in première in het Millennium Center in Cardiff, in Wales, en zou daarna doorheen het Verenigd Koninkrijk reizen en ook tot in Dubai. Door corona is dat jammer genoeg niet gelukt. 

Ik wil mensen naar de opera lokken die er anders niet zouden komen

"Het was de bedoeling om mensen, ook kinderen, te verleiden om naar de opera te komen. Mensen die anders niet zouden opdagen. Het verhaal van het sluwe vosje loopt doorheen de vier seizoenen. Het gaat over de dingen des levens en is heel herkenbaar." Opvallend zijn de kleuren en natuurlijke vormen in het ontwerp. "Ik heb een passie voor natuur en insecten," zegt Segers, "dat is een eindeloze inspiratiebron."

Ik kan het "imposter syndrome" nu van me afschudden

Xavier Segers is erg blij met zijn World Illustration Award. "Het is een bevestiging dat ik goed bezig ben," zegt hij bescheiden, "en dat ik het imposter syndrome van me kan afschudden." (Het imposter syndrome is de toestand van zelftwijfel waarbij iemand denkt dat hij ieder moment door de mand kan vallen, red.)

Xavier Segers is graficus van opleiding (Sint Lucas Antwerpen) en woont en werkt al zes jaar in Londen als freelance ontwerper, die naar eigen zeggen "van alle markten thuis moet zijn". Hij tekent digitaal op een tekentablet. 

Segers, met als nom de plume "the last dodo", ontwierp eerder het campagnebeeld voor de Bafta's, de Britse tegenhanger van de Oscars. Voor ontwerpbureau Not Before Ten maakte hij illustraties voor de interieurs van verschillende horecazaken in Antwerpen.  

Meest gelezen