AP

Plechtigheid voor vermoorde Franse leraar Samuel Paty: "Wij blijven de vrijheid verdedigen waarover u zo goed lesgaf"

In Parijs is gisteravond de Franse leerkracht Samuel Paty herdacht met een plechtig eerbetoon. Paty is de geschiedenisleraar die  vrijdag door een terrorist werd onthoofd, nadat hij spotprenten van de profeet Mohammed had getoond in een klas. De Franse president Emmanuel Macron noemde Paty in een emotionele speech een symbool van de waarden van de Franse republiek. Macron zei ook dat Frankrijk nooit afstand zal doen van spotprenten of tekeningen.

De kist met het lichaam van Paty werd op de tonen van "One" van U2 binnengedragen op de binnenplaats van de Sorbonne-universiteit in Parijs, symbool voor het onderwijs en de waarden van de verlichting. Op de kist de Legion d'Honneur, de hoogste Franse onderscheiding die de leraar postuum kreeg. De nationale herdenking werd ook buiten de muren van de Sorbonne op een groot scherm gevolgd door enkele honderden mensen.  Er weerklonk minutenlang applaus toen de kist met het lichaam van de vermoorde leraar naar binnen werd gebracht. 

President Emmanuel Macron hield een pakkende speech waarin hij de nadruk legde op de Franse waarden vrijheid, gelijkheid en broederschap. De woorden liberté, égalité en fraternité werden ook geprojecteerd op de muur achter hem. "Samuel Paty is vorige vrijdag het gezicht van de Franse republiek geworden. Van onze wil om de terroristen te breken. Om de islamisten de mond te snoeren. Om te leven als een gemeenschap van vrije burgers in ons land. Het gezicht van onze vastberadenheid om te begrijpen, te leren en les te blijven volgen. Om vrij te zijn. "

Bekijk hieronder een fragment uit de speech van Macron en lees voort onder de video: 

Videospeler inladen...

Samuel Paty is het gezicht geworden van onze vastberadenheid om te begrijpen, te leren en les te blijven volgen. Om vrij te zijn. 

Emmanuel Macron

Hij beloofde de strijd van Paty voort te zetten. "Wij blijven de vrijheid verdedigen waarover u zo goed lesgaf, wij dragen het secularisme hoog in het vaandel, en wij zullen geen afstand doen van karikaturen en tekeningen (zoals die van de profeet Mohammed in het satirische blad Charlie Hebdo, red.), zelfs als anderen terugdeinzen." 

(lees verder onder de foto) 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens Macron is de vermoorde leerkracht ook het gezicht geworden van het verlangen en de wil om als vrije burgers samen te leven. "Republikeinen vormen, dat was de strijd van Samuel Paty en ook al lijkt dat vandaag een bovenmenselijke taak, ze is essentiëler en actueler dan ooit."

De zeven personen die gisteren voor de antiterreurrechter zijn verschenen, zijn intussen in verdenking gesteld in het kader van het onderzoek naar de onthoofding van Paty. Het gaat onder meer om twee minderjarigen die les volgden in de school van Paty en die in ruil voor geld informatie over de leraar aan de dader doorspeelden en hem zo hielpen te identificeren. Deze minderjarigen noemde Macron tijdens zijn toespraak "lafaards" .  

"Ik zal hier niet spreken over de terroristen, hun medeplichtigen en alle lafaards die deze aanslag hebben gepleegd en mogelijk hebben gemaakt", zei Macron. "Ik zal niet spreken over hen die zijn naam aan de barbaren hebben gegeven. Dat verdienen ze niet."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": (en lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Samuel Paty werd vrijdag onthoofd in Conflans-Sainte-Honorine (Yvelines) door een 18-jarige Tsjetsjeen, nadat hij Mohammed-cartoons had getoond in de les. De dader werd door de politie doodgeschoten. Paty is in Frankrijk intussen uitgegroeid tot hét symbool van de vrijemeningsuiting. Op 2 november, wanneer in Frankrijk de herfstvakantie voorbij is, zal in alle klassen ook nog een minuut stilte gehouden worden ter nagedachtenis van Paty. 

Meest gelezen