Ziek paard dat 100 kilometer naar Lummen stapte, sterft na operatie: "Ease is niet voor niets gestorven" 

Het paard Ease is overleden. Onlangs stapte het zieke paard uit Overijse nog 100 kilometer naar de paardenkliniek Equitom in Lummen. Daar zou het geopereerd worden omdat het het syndroom van Wobbler had. Maar jammer genoeg ontwaakte het paard niet meer uit de narcose. 

Ease had een dubbele hernia in de hals. Daardoor kwam er druk op het ruggenmerg en dat leidde tot coördinatiestoornissen. Als het paard niet geopeerd werd, zou het uiteindelijk verlamd raken. "Ease liep daar al heel lang mee rond", vertelt Tom Mariën van paardenkliniek Equitom in Lummen. "De laatste maanden ging hij er echt op achteruit en werd hij heel mager. Enkel een operatie zou het leven van Ease kunnen redden."

Maar die operatie hield wel wat risico in, des te meer omdat het paard erg verzwakt was. "Ease was enorm: hij was meer dan 1,90 meter groot en woog bijna 700 kilo", gaat de paardenchirurg verder. "Bovendien zat de tweede hernia bijna in de borstholte. Dat is een operatie die uitermate complex is. Er zijn maar enkele mensen in de wereld die die operatie uitvoeren."

Dankzij Ease weten mensen dat er iets gedaan kan worden aan de ziekte

Tom Mariën van paardenkliniek Equitom

Op voorhand was duidelijk dat er maar 50 procent kans was dat het dier de operatie zou overleven. Alles verliep prima, maar toch kwam alle hulp net te laat voor Ease. Na de operatie had het dier de kracht niet meer om op te staan. "Het is heel erg dat Ease het niet gehaald heeft, maar hij is zeker niet voor niets gestorven. Het syndroom van Wobbler komt wereldwijd heel veel voor: jaarlijks sterven er duizenden paarden aan de ziekte. Dankzij het verhaal van Ease weten de mensen nu dat er toch iets aan gedaan kan worden. Als een paard het syndroom van Wobbler heeft, moet je er snel bij zijn en dan is er hoop."

Meest gelezen