1.000 forellen gedood bij visclub De Witte Vijvers in Baal: "Ze zijn op een gruwelijke manier gestikt"

Bij visclub De Witte Vijvers in Baal hebben vandalen een duizendtal forellen gedood. Ze trokken de stekkers uit de zuurstofpompen van de bakken waar de vissen in zwemmen. Daardoor kregen de vissen geen zuurstof en zijn ze gestikt. 

"Er zijn ongeveer 1.000 forellen gestorven, dat komt neer op 335 kilogram vis," vertelt de eigenaar van de visclub Hans Van Calster. "Ze hebben de stekker van de zuurstofpomp uitgetrokken van de forelbakken, met als gevolg dat de vissen sterven omdat ze dan geen zuurstof hebben. Wij hebben klacht ingediend bij de politie."

Verlies van 2.000 euro

De forellen zwommen in speciale bakken, klaar om uitgezet te worden in de vijvers. De forellen worden na het vangen opgegeten. "Maar deze zijn niet meer geschikt voor consumptie," vertelt Hans. "Want ze zijn op een gruwelijke manier gestikt. Dit is een verlies van ongeveer 2.000 euro. Wij hebben gelukkig genoeg inkomsten om het verlies op te vangen. Hoewel door corona onze horecazaak gesloten is. De vijvers blijven open."

Wie heeft het gedaan, en waarom? Dat spookt allemaal door mijn hoofd

"Vooral mentaal is dit erg lastig", vertelt Hans. "Wie heeft het gedaan? En waarom? Dat zal ik waarschijnlijk nooit weten. En gaat het in de toekomst nog gebeuren? Dat spookt allemaal door mijn hoofd. Ik ben van plan om camerabewaking te installeren. Maar als ik camera's zet en ze komen hier toe met maskers, dan hebben die beelden ook geen zin. En waarom doet iemand zoiets? Ik vermoed dat het met jaloersheid te maken heeft, want de zaken draaien hier heel goed."

Meest gelezen