7 mensen testen positief op het coronavirus na contact met besmette huisarts uit Kruisem: "Dat is minder dan verwacht"

Zo’n 7 van de 95 mensen die in contact zijn gekomen met de besmette huisarts uit Kruisem hebben positief getest op het virus. “Dat zijn er minder dan verwacht”, klinkt het bij Agentschap Zorg en Gezondheid. De huisarts uit Kruisem volgde de veiligheidsmaatregelen niet goed op, waardoor zijn patiënten getest moesten worden.

Dit weekend zorgde een huisarts uit Kruisem voor heel wat commotie toen bleek dat hij besmet was met het coronavirus. De dokter volgde niet altijd de veiligheidsmaatregelen: hij droeg bijvoorbeeld niet altijd een mondmasker. 95 van zijn patiënten werden getest, daarvan blijken er nu 7 besmet te zijn. Het is niet duidelijk of de besmettingen rechtstreeks gelinkt zijn aan de huisarts.

Snelle interventie

“Gelukkig is het aantal mensen dat besmet is geraakt zeer beperkt gebleven”, vertelt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Doorgaans test zo’n 15% van de hoogrisicocontacten positief. In dit geval ligt dat getal een heel stuk lager. De mensen die positief hebben getest blijven nu in isolatie. Hiermee kunnen we deze kleine uitbraak afsluiten met dank aan de goede interventies van de lokale werkers om dit heel snel op te volgen.” 

Opgeluchte burgemeester

De burgemeester van Kruisem, Joop Verzele (CD&V), is het eens met Joris Moonens: “Men heeft heel rap gehandeld. De eerstelijnszone, de huisartsenkring en onze eigen diensten zijn snel in actie geschoten. Als je dan ziet dat de resultaten zeer goed meevallen, mogen we tevreden zijn over de manier waarop alles is verlopen.”

De burgemeester is opgelucht: “Mensen slaan gauw in paniek, maar de inwoners hebben al bij al positief gereageerd. Men was blij met de snelle aanpak die er was. Een persoon die positief testte, heeft me achteraf gecontacteerd en heeft ons bedankt voor de goede manier van werken.” 

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" van 17 oktober 2020:

Videospeler inladen...

Meest gelezen