Rokjesdag vandaag: meisjes én jongens dragen een rok op school tegen seksisme

Veel leerlingen, meisjes én jongens, maar ook een aantal leerkrachten dragen vandaag een rokje in verschillende Vlaamse scholen. "Veel mensen leven nog in vakjes", legt Victor Nicolaes (16) uit Mechelen uit. De actie wil een belangrijke boodschap meegeven tegen seksisme en tegen stereotypen.

Josefien De Backer is 16 jaar en zit in het 5de middelbaar op GO Atheneum Mariakerke. Ze lanceerde een oproep aan al haar medeleerlingen om vandaag in rok naar school te komen. De school was er mee akkoord, want de rokjesactie kan een waardevolle les geven aan de leerlingen: "Een vrouw moet een vrouw durven zijn en een rok kunnen dragen als zij dat wil, zonder angst om verkeerd begrepen te worden of zelfs aangevallen te worden", lezen we op de website van de school. Maar ook jongens mogen een rok dragen als zij dat willen. 

Meisjes mogen rokken dragen zonder bang te moeten zijn dat ze aangevallen gaan worden. En jongens mogen dat ook zonder scheef bekeken te worden
Josefien De Backer

Rokken dragen, en dan specifiek voor mannen: dat is bij ons een "fenomeen" dat we nog niet gewoon zijn in ons straatbeeld. Nochtans dragen mannen wel rokken in andere culturen en landen: denk maar aan de Aziatische sarong en zelfs in de prehistorie en bij de Romeinen vroeger droegen ze iets rokachtig genaamd "lendendoek". En wie kan de bekende Schotse rok vergeten?

Maar een rok is niet alleen een kledingstuk, het is ook een symbool. En dat hebben ze goed begrepen in het GO Atheneum in Mariakerke. Het initiatief leeft ook op verschillende andere scholen. We kregen uit alle hoeken van het land foto's doorgestuurd.

Lees verder onder de foto uit Mechelen

Mechelen

We wear skirts-day

Vandaag is het dus "We wear skirts-day" op de school, letterlijk vertaald: "Wij dragen rokken vandaag"-dag. De actie bestaat al in andere landen en is nu ook doorgedrongen bij ons. Het symboliseert een probleem binnen de maatschappij, over seksisme tegen vrouwen en meisjes. En over wat moet of wat zou moeten passen volgens bepaalde stereotypen bij de verschillende geslachten.

Waarom het belangrijk is dat de vinger op het probleem wordt gelegd, legt Josefien uit: "We willen met deze actie seksisme tegengaan, maar we willen ook vechten tegen 'toxic masculinity'". Er wordt ook gevochten voor het feit dat jongens en mannen ook een gevoelige kant kunnen tonen. 

Lees verder onder de foto uit Hasselt:

"Er zijn ook verrassend veel jongens die een rokje aanhebben. Ik ben daar ontzettend blij mee", zegt Josefien. Victor Nicolaes uit Mechelen is op zijn school met hetzelfde initiatief begonnen. "Dat rokjes voor meisjes zijn en broeken voor jongens is totaal niet meer van deze tijd", legt hij uit. "Kleding heeft geen gender. Als je als jongen een rok wil dragen, moet je dat gewoon doen."

Lees verder onder de foto uit Antwerpen:

Niet iedereen had de durf of de moed om deel te nemen aan de actie. "Sommigen voelen zich niet comfortabel bij het dragen van een rok, maar steunen de actie wel", zegt Josefien. En Tijl is een van de jongens die vandaag wel een rok draagt. Hij is duidelijk in wat hij belangrijk vindt in deze actie: "Ik vind dat mensen hun seksuele geaardheid niet moeten verbinden aan een kledingstuk." Tijl ziet wel andere leerlingen eens raar kijken naar hem en de andere rokkendragers: "Maar over het algemeen is iedereen wel positief."

Meest gelezen