Burgemeester Bart De Wever (N-VA) plaatst windhaan weer op gerestaureerde torenspits van kathedraal van Antwerpen

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft de windhaan van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal weer op de torenspits helpen te plaatsen. De restauratie van het bovenste deel van de toren heeft 22 maanden geduurd. Ook het kruis werd teruggeplaatst. Dat werd door bisschop Johan Bonny gewijd. Binnenkort start de restauratie van het onderste deel van de toren.

De torenspits van de Antwerpse kathedraal is 500 jaar oud en staat sinds januari 2019 in de steigers. De natuursteen, het voegwerk en de beeldhouw­werken van de toren worden nagekeken en gerestaureerd. De windhaan, het kruis, de wijzers en de wijzerplaat werden gedemonteerd voor de restauratie.

Bladgoud

Vandaag werden de windhaan en het kruis weer bovenop de toren geplaatst. Ze werden allebei opgefrist en kregen een nieuw laagje bladgoud. Bisschop Johan Bonny wijdde het kruis en burgemeester Bart De Wever klom de 123 meter mee naar boven om te helpen de windhaan terug te plaatsen.

"Dit is uniek, dit doe je maar één keer in je leven", zei De Wever. "De restauratie is voor 100 jaar. Dus de kans dat ik hier nog eens kom, is heel klein." De bovenste zes verdiepingen van de stellingen zullen nu ook afgebroken worden: "Die haan zullen wij in ons leven nooit meer van zo dichtbij zien."

Binnenkort start de aannemer aan het onderste deel van de toren. De hele restauratie zal pas klaar zijn in 2022.

Meest gelezen