Bijna dubbel zoveel aanvragen voor thematisch verlof bij RVA in provincie Antwerpen door corona-ouderschapsverlof

De RVA heeft er in de provincie Antwerpen bijzonder drukke maanden opzitten. Het aantal zogeheten thematische verloven dat werd aangevraagd, is bijna verdubbeld in juli, augustus en september. Dat in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat komt door het corona-ouderschapsverlof dat vanaf mei kon aangevraagd worden door ouders die hun kinderen thuis moesten opvangen. Sinds oktober is het aantal aanvragen weer aan het afnemen. "We zijn er ook in geslaagd om iedereen op tijd uit te betalen", klinkt het bij de RVA.  

In juli, augustus en september kwamen er bij de RVA in de provincie Antwerpen meer dan 21.000 aanvragen binnen voor een zogeheten thematisch verlof. Vorig jaar waren het in dezelfde periode maar ruim 11.000 aanvragen. Dat komt door het corona-ouderschapsverlof. Vanaf mei kon dat aangevraagd worden door ouders van wie de kinderen niet naar de school of het kinderdagverblijf konden.

Ook het aantal aanvragen voor loopbaanonderbreking is in dezelfde periode met 44% toegenomen. Het waren er ruim 4.300 tegenover 3000 vorig jaar. Het aantal aanvragen voor tijdskrediet is een heel klein beetje gedaald. 

Betaaltermijnen gerespecteerd

"Het zijn inderdaad heel drukke maanden geweest", zegt Kristof Salens, woordvoerder van de RVA. "Maar sinds deze maand zien we het aantal aanvragen weer dalen."

Sommige mensen kregen te horen dat de verwerking van hun dossier vertraging zou kunnen oplopen, maar tot nu toe werd alles op tijd verwerkt. "Het wordt misschien vermeld uit voorzorg, maar ondanks de grote volumes die we te verwerken kregen, blijven we nog altijd binnen de betaaltermijnen betalen."

Nu kan je geen corona-ouderschapsverlof meer aanvragen. Je kan wel tijdelijke werkloosheid aanvragen uit overmacht, als de school of het kinderdagverblijf van je kind sluit en je daar een attest van krijgt. 

Meest gelezen