SMAK-Aura Op den Camp

Bijzondere lockdowntekeningen in S.M.A.K. in Gent: "Je ziet wat mensen écht voelden tijdens de lockdown"

Er komt een tentoonstelling in het S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent, met tekeningen van gewone burgers die gemaakt werden tijdens de lockdown van maart en april. Het museum vroeg toen aan iedereen om wat ze dachten, voelden of zagen in die periode op papier te zetten.

Als je veel thuis zit, wat voor veel mensen het geval is in deze coronaperiode, kan er meer tijd zijn om zaken te doen die anders niet zo snel gebeuren: tekenen bijvoorbeeld. Het S.M.A.K. zag daar brood in en vroeg tijdens de lockdown aan gewone burgers om hun gedachten op papier te zetten. Op die vraag kwan wonderwel veel reactie, zegt artistiek directeur Philippe Van Cauteren: "We hebben ongeveer 400 tekeningen gekregen. Dat is een heel mooi aantal."

Ik was ontroerd en overdonderd toen ik de vele inzendingen zag

Artistiek directeur van het SMAK Philippe Van Cauteren

Contact met publiek

Het museum bleef door het project actief in contact met het publiek tijdens een kalme periode. Iedereen was welkom om een tekening in te sturen. Het grootste deel van de kunstenaars zijn "amateurs", alhoewel Van Cauteren die term niet graag gebruikt: "Iemand die de moed heeft om een pen of een potlood te nemen om een tekening te maken, is nooit een amateur."

(lees verder onder de tekening)

SMAK-Aura Op den Camp

Kunst is vaak een reflectie van wat mensen denken of van wat er in de actualiteit gebeurt. Dat blijkt ook uit de tekeningen die tijdens die lockdownperiode tot stand kwamen: "Het is prachtig om te zien wat er gebeurt als iemand die in afzondering moet leven begint te tekenen. Je krijgt een inkijk in een wereld van die persoon of in een toestand waarin die zich bevindt op dat moment", zegt Van Cauteren.

De tekeningen tonen hoe mensen zich voelden tijdens die lockdown
Artistiek directeur van het SMAK Philippe Van Cauteren

De directeur was naar eigen zeggen erg ontroerd toen hij zag hoeveel inzendingen er binnenkwamen. "De tentoonstelling wordt iets heel bijzonders. De lockdowntekeningen zijn een illustratie van hoe mensen zich voelden tijdens de lockdown. Het wordt een labyrint, bijna een schaakbord van tekeningen die door elkaar en naast elkaar worden opgehangen."

(lees verder onder de tekening)

SMAK-Tess Van Deynze

Tekenen

Naast de tentoonstelling, komt er ook een boek. Dat deed het museum vorig jaar ook al. Toen werkten jonge kunstenaars en gevangenen van de gevangenis van Gent samen. Tekenen is heel belangrijk voor het museum omdat het "werelden" illustreert, zegt Van Cauteren: "We denken vaak dat we het tekenen verleerd zijn, maar niks is minder waar. Die vaardigheid zit nog heel diep in veel van ons." 

We denken vaak dat we het tekenen verleerd zijn, maar die vaardigheid zit nog in veel van ons
Artistiek directeur van het SMAK Philippe Van Cauteren

Van Cauteren sluit niet uit dat er een vervolg kan komen na deze expo: "Ik hou niet van exacte herhalingen, maar dit kan misschien nog verdergezet worden in een andere vorm. Sowieso zal de eenvoud, het directe en het democratische karakter van het tekenen wel in het hart van dat project blijven."

Vorig jaar bracht het museum nog werken uit de collectie naar de woonkamer van Oost-Vlamingen. "Nu brengen we de tekeningen van Oost-Vlamingen én buitenlanders naar het SMAK." Vanaf vrijdag 30 oktober kan de tentoonstelling "Tekenen in Lockdown" bezocht worden in het SMAK in Gent.

SMAK-Jacob De Clercq
kasto80

Meest gelezen