Foto Kurt

Borden boven E17 vertellen vrachtwagenchauffeurs waar vrije plaatsen zijn op snelwegparkings in Oost-Vlaanderen

Vanaf vandaag kunnen vrachtwagenchauffeurs op de E17 zien hoeveel plaats er nog is op 3 snelwegparkings in Oost-Vlaanderen. Het is een proefproject van Agentschap Wegen en Verkeer. Het agentschap wil dat vrachtwagens zich beter verspreiden over de verschillende parkings, om zo te voorkomen dat foutgeparkeerde vrachtwagens ongevallen veroorzaken.

Vrachtwagenchuaffeurs die even halt willen houden op de snelwegparkings in Kalken, Nazareth en Kruishoutem, kunnen vanaf vandaag op voorhand zien of er nog plaats is. Via borden boven de snelweg en een app voor truckchauffeurs worden ze op de hoogte gehouden van het aantal vrije plaatsen. In totaal loopt het proefproject over 5 snelwegparkings op de E17 richting Frankrijk. 

Aantal parkeerplaatsen gemeten

“We hebben verschillende meetmethodes geïnstalleerd om de bezettingsgraad van de snelwegparkings voor vrachtwagens te meten”, legt Veva Daniëls van Agentschap Wegen en Verkeer uit. “We delen de resultaten op borden boven de snelweg en via een app voor truckchauffeurs. Vrachtwagenchauffeurs kunnen op die manier weten waar er nog parkeerplaats is.”

Er gebeuren veel ongevallen door overvolle snelwegparkings

Veva Daniëls, Agentschap Wegen en Verkeer

Agentschap Wegen en Verkeer wil voorkomen dat vrachtwagenchauffeurs zich fout parkeren. “We merken nu dat vrachtwagens vaak verkeerd geparkeerd staan omdat er geen plaats meer is en omdat ze bang zijn dat de volgende parking ook vol zal zijn”, gaat Daniëls verder. “Het foutparkeren heeft al voor veel ongevallen gezorgd. In juni was er nog een zwaar ongeval aan de snelwegparking van Nazareth door vrachtwagens die verkeerd geparkeerd stonden. We willen dat voorkomen, door hen tijdig te informeren.”

Lees voort onder de foto.

Mobiele app

De informatie over het aantal vrije verkeerplaatsen wordt ook gedeeld in een app van Be-Mobile. “We hebben Truckmeister gelanceerd”, vertelt Steven Logghe van Be-Mobile. “De app zorgt ervoor dat de chauffeur altijd een copiloot bij zich heeft. Via de app krijgt de chauffeur extra informatie over wat hij of zij niet door de voorruit kan zien, maar wat wel kan helpen bij de verkeersveiligheid.”

“Via de app tonen we niet alleen het aantal vrije plaatsen op snelwegparkings, maar we voorspellen ook hoeveel plaats er nog zal zijn over 5 of 10 minuten. Zo kan een chauffeur onderweg - of nog voor hij of zij vertrekt - zien waar er plaats is. 

Ik ben blij met de app, het is moeilijk om een goede parking te vinden in België

Vrachtwagenchauffeur Ronny

“Het is een heel goed systeem”, reageert chauffeur Ronny. “Het is een groot probleem om een parking te vinden in België, zeker als ik dat vergelijk met Frankrijk. Daar is het veel gemakkelijker om een goede parkeerplaats te vinden.”

Meest gelezen