Videospeler inladen...

Celstraffen met uitstel voor verzorgers die mensonterende foto's van ouderen met dementie deelden: "Vertrouwen beschaamd"

De correctionele rechtbank heeft celstraffen van 12 tot 18 maanden met uitstel opgelegd aan vijf voormalige verzorgers van een woonzorgcentrum in Puurs. In een Facebookgroep deelden ze mensonterende foto’s en filmpjes van dementerende bewoners, ontbloot of met een carnavalspruik op. Volgens de rechtbank hebben de verzorgers het vertrouwen van het rusthuis, de bewoners en hun familie zwaar beschaamd.

De partner van de oprichter van de besloten groep bracht de bal vier jaar geleden aan het rollen. Zij ontdekte de chatgroep waarin verzorgers beelden van ouderen met dementie deelden in compromitterende situaties, zoals naakt tijdens de verzorging, in bad of op toilet, of met een carnavalspruik op.

Ze stapte naar de directie, die meteen een onderzoek startte. De zeven verzorgers die lid waren van de groep werden meteen ontslagen, en er werd ook een klacht ingediend bij het parket. Die ondervroeg de betrokkenen en vond tijdens huiszoekingen heel wat bewijsmateriaal. Bij twee van de betrokkenen werd geen materiaal aangetroffen. Zij zouden enkel deel uitmaken van de groep, maar zelf geen beelden hebben genomen of gedeeld, en werden vrijgesproken.

"Te lichte bestraffing"

De betrokkenheid van de vijf anderen staat wel vast, zij worden vervolgd voor voyeurisme, verspreiding van naaktfoto's en onterende behandeling. De hoofdbeklaagde in dit dossier, die de groep oprichtte en de meeste foto's en video's verspreidde, kreeg een straf van 18 maanden met uitstel. Hij kreeg ook een beroepsverbod van 15 jaar. Die vier anderen werden veroordeeld tot respectievelijk 15 maanden, 12 maanden en twee keer 18 maanden, telkens met uitstel.

Doordat de feiten zich vier jaar geleden voordeden, moet een straf met uitstel voldoende zijn

Voorzitster correctionele rechtbank Mechelen

Volgens de rechtbank waren de foto's van ontklede ouderen een duidelijke krenking van de menselijke waardigheid. "Deze mensen waren in een hulpeloze toestand en waren volledig overgeleverd aan de zorgen van de beklaagden, die daarmee het vertrouwen van de bewoners, het rusthuis en de familieleden ernstig hebben beschaamd", onderlijnt de voorzitster. "Een opschorting of werkstraf is een te lichte bestraffing maar doordat de feiten zich vier jaar geleden voordeden, moet een straf met uitstel voldoende zijn."

Enkele familieleden van slachtoffers en het OCMW van Puurs-Sint-Amands stelden zich burgerlijke partij en kregen morele en materiële schadevergoedingen.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen