Confederatie Bouw kritisch voor "Château Planckaert": "De Planckaerts zijn niet goed bezig"

Er zijn heel wat opmerkingen te maken over de veiligheid tijdens de verbouwing van "Château Planckaert", zegt de bouwsector. Nochtans "hebben de Planckaerts een voorbeeldfunctie." Een  Frans kasteel wordt door de hele familie opgeknapt in een tv-reeks op Eén.

Bijna anderhalf miljoen mensen keken naar de jongste aflevering van "Château Planckaert" op Eén. Ze waren er getuige van hoe de last van een hijskraan loskwam, waarna de kraan tegen het gezicht van zoon Junior sloeg. “Niet zo erg," suste vader Eddy. 

Kraanlast niet vastmaken, zonder zekering op een balk balanceren, onder de draaicirkel van de kraan lopen

Maar de Confederatie Bouw ziet dat anders.  Veiligheidsadviseur Marc De Wilde fronste de wenkbrauwen en zag heel wat dat hem tegen de borst stootte, vertelt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.  "De last van de kraan was niet oordeelkundig en evenwichtig vastgemaakt. In de bouw moet je een opleiding  volgen over hijslasten." Nog mankementen? "Het doorzagen van dragende dakbalken, waarbij zoon Francesco op een andere smalle balk stond, zonder zekering, zonder valbeveiliging. En er wordt heel vaak onder de draaicirkel van de kraan gelopen."

Hoewel moeder Christa Planckaert zich geregeld laat ontvallen "dat ze er niet gerust in is", antwoordt de familie Planckaert dat ze geen risico’s neemt, altijd een helm draagt en wel degelijk over de gevaren praat. "Dat horen we vaak van bouwbedrijven," zegt Marc De Wilde. "Wij werken al 20 jaar op deze manier, waarom zouden we veranderen? Dat is geen goed argument. Het is niet omdat je al tien keer door een rood licht bent gereden en je nog nooit een ongeval had, dat je daar niet heel dichtbij komt." 

Meer risico's in de bouw, meer arbeidsongevallen

"De bouw is een werkplaats waar de risico’s hoger liggen. Er worden zware machines gebruikt en mensen werken op hoogte, waardoor er meer gevaar is om te vallen. De risico’s zijn inherent aan de sector."

Dat weerspiegelt zich helaas ook in de arbeidsongevallen. Ons land doet het niet bijster goed, vergeleken met andere Europese landen "zitten we in de buik van de middenmoot," zegt Marc De Wilde. Zowel qua aantal, frequentie en ernst van de ongelukken is België niet goed bezig. 

De Confederatie Bouw heeft daarom anderhalf jaar geleden beslist om de eigen leden-bouwfirma’s te mobiliseren en te sensibiliseren, onder meer met opleidingen en allerhande online informatie. Al bijna 3.000 bedrijven hebben het charter "Safety my priority" ondertekend waarbij ze zich engageren om te allen tijde veilig te werken en het personeel degelijk op te leiden.

De Planckaerts hebben een voorbeeldfunctie

Maar de Planckaerts zijn toch particuliere verbouwers, die op hun eigen domein in actie zijn? "De Planckaerts hebben een voorbeeldfunctie," vindt Marc de Wilde van de Conferatie Bouw.  Hij eindigt met een positieve noot: "Het goede nieuws is dat ook privéverbouwers tegenwoordig niet meer onbeslagen op het ijs komen, en voor ze aan de slag gaan een cursus volgen, bijvoorbeeld in het volwassenenonderwijs. De websites van de Confederatie Bouw staan trouwens ook open voor particulieren en doe-het-zelvers." Op "Safety my priority" en "Building your learning" kan u allerlei informatie, bouwschema's, tips en tools vinden.    

Meest gelezen