Belga

Vroedvrouwenteam uit Tessenderlo is al volgeboekt voor het voorjaar: "Door coronababy's, verwekt in de lockdown"

Heeft de lockdown dan toch voor een kleine babyboom gezorgd? Als het van het vroedvrouwenteam Het Bevallige Buikje afhangt alvast wel. Voor het voorjaar van 2021 hebben ze al een patiëntenstop moeten invoeren, omdat er zich zoveel zwangere vrouwen aanmelden.

"De maanden februari, maart en april van volgend jaar zijn al ongelooflijk druk", vertelt Evelien De Vuyst van Het Bevallige Buikje in Tessenderlo. "Dat komt door wat we de coronababy's noemen", lacht ze. "De baby's die dan geboren worden, zijn namelijk verwekt rond de periode van de lockdown. Hier in de praktijk hebben we zelfs een patiëntenstop moeten invoeren omdat die periode al te vol zit. Ook heel wat vrouwen die in een fertiliteitstraject zaten (dat tijdens de lockdown ook even stilviel) zijn dan toch plots zwanger geworden. Dat komt er dus ook nog eens bij."

Toch is bevallen in deze tijden geen pretje, als het daarvoor al wel het geval was tenminste. In heel wat ziekenhuizen is het namelijk verplicht of sterk aangeraden om een mondmasker te dragen tijdens de bevalling. In het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk is dat al sinds het begin van corona verplicht. In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt wordt het aangeraden. Wanneer de moeder het écht niet ziet zitten, draagt de verpleegkundige een extra gezichtsmasker. In het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder bekijken ze het van situatie tot situatie. Hoe dan ook worden zwangere vrouwen tegenwoordig vóór de bevalling getest op het coronavirus. 

We horen vaak van moeders dat ze het mondmasker tijdens de bevalling gewoon afgooien, wat ik me heel goed kan voorstellen

De Vuyst vindt het vreemd dat aan moeders gevraagd wordt om een mondmasker te dragen. "Dat is bijna een onmogelijke vraag. Controle hebben over je ademhaling is heel belangrijk om goed te kunnen persen of de weeën op voorhand goed op te vangen", vertelt de vroedvrouw. "Wanneer iemand positief test, is het uiteraard nodig om de omgeving te beschermen, maar bij een negatieve test is dat volgens mij niet nodig. Zo maak je de bevalling enkel moeilijker voor de mama's, terwijl het al niet gemakkelijk is. We horen vaak van moeders dat ze het mondmasker tijdens de bevalling gewoon afgooien, wat ik me heel goed kan voorstellen." 

Meest gelezen