BELGA

Druk op ziekenhuizen neemt toe, ZOL in Genk overspoeld met covidpatiënten

Ook in de Limburgse ziekenhuizen begint de druk door het groeiende aantal COVID-19-patiënten meer en meer toe te nemen. Vooral in het ZOL in Genk is het erg druk. De gewone zorg komt op de meeste plaatsen voorlopig nog niet in het gedrang, maar maandag moeten alle ziekenhuizen opschalen naar fase 1B. Dan worden zowel de gewone als de intensieve bedden voor coronapatiënten verdubbeld. 

In de Limburgse ziekenhuizen liggen op dit ogenblik 119 patiënten met een COVID-19-besmetting. 23 van hen liggen op intensieve zorg. Toch is er op dit moment nog een verschil tussen de ziekenhuizen. Het ZOL in Genk bijvoorbeeld wordt de jongste dagen overspoeld door patiënten. Vorige week vrijdag lagen er nog 17 covidpatiënten en vandaag, zes dagen later, zijn dat er al 47. “Alle 12 bedden op intensieve zorg die wij voor coronapatiënten hadden voorbehouden, zijn al heel de week volzet. Maandag gaat het spreidingsplan van fase 1A naar 1B, in alle ziekenhuizen moet dan de capaciteit verdubbeld worden. Bij ons bijvoorbeeld zijn dat dan 24 plaatsen op intensieve zorg en een 100-tal bedden voor niet-intensieve patiënten.”

In andere ziekenhuizen is het voorlopig nog iets rustiger. Maas en Kempen in Maaseik telt 6 coronapatiënten, nog niemand op intensieve. Sint-Trudo in Sint-Truiden heeft 9 patiënten, van wie één op intensieve, exact hetzelfde aantal als in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. Vesalius Tongeren telt 13 patiënten, van wie één op intensieve zorg. Daar is ook een patiënt uit Luik opgenomen. Het Mariaziekenhuis Noord-Limburg in Pelt verzorgt momenteel 9 covidpatiënten in gewone bedden en 3 op intensieve zorg. Eén daarvan is overbracht uit Brussel, een tweede uit het ZOL in Genk.

Patiënten uit Brussel en Luik

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt heeft op dit moment nog wat ruimte om patiënten van elders op te nemen. “Hier liggen 23 covidpatiënten van wie 5 op intensieve zorg. We hebben al twee patiënten uit Brussel binnengekregen, van wie één naar huis is, en gisteravond is ook iemand uit Luik binnengekomen. Op dit moment staan nog vier andere patiënten van elders ingepland maar het is afwachten of die ook effectief komen.” Ook Hasselt voorziet voor maandag een verdubbeling van de capaciteit naar 26 intensieve bedden en 137 reguliere covidbedden. 

Meest gelezen