Facebook wil dat je nu ook bij hen online komt daten

Facebook lanceert vandaag Facebook Dating in ons land. Facebook Dating is een applicatie binnen Facebook waarmee je op zoek kan gaan naar jouw ideale partner. Met Facebook Dating probeert de socialemediareus een graantje mee te pikken op de groeiende markt van de dating-apps, die tegenwoordig erg populair zijn. "Het is vooral de bedoeling dat mensen hiermee langdurige relaties kunnen uitbouwen", zegt Kate Orseth, Product Manager van Facebook, in een videogesprek met VRT NWS.

Facebook Dating werd 2 jaar geleden tijdens de jaarlijkse F8-conferentie van Facebook ( een grote jaarlijkse bijeenkomst, red.) door CEO Mark Zuckerberg aangekondigd. 

Alleen chatten met tekst

Facebook Dating is een aparte toepassing binnen de app van Facebook, maar de gebruiker moet daarvoor wel apart inloggen. De dienst staat dus los van Facebook. Hoe werkt het? Elke gebruiker van Facebook geeft zijn interesses aan en volgt bepaalde pagina's of artiesten. Op basis daarvan gaat Facebook Dating op zoek naar mensen met dezelfde interesses. Daarnaast zoekt Facebook Dating ook buiten jouw vriendenlijst naar potentiële matches

"En om te vermijden dat gebruikers naaktbeelden naar elkaar sturen, zullen ze alleen met tekst met elkaar kunnen communiceren. Je kan ook geen link naar iemand sturen in de chat (om te vermijden dat hackers een virus in jouw computer planten, red.)", zegt Kate Orseth, Product Manager van Facebook in een videogesprek met VRT NWS.

En als je stiekem een oogje hebt op iemand (secret crush, red.) kan je dat anoniem laten weten. "Dit allemaal om de mensen dichter bij elkaar te brengen", aldus Orseth.

"Facebook heeft al veel data"

Dat Facebook nu met Facebook Dating komt is niet toevallig. Dat vindt ook Lara Hallam, die als communicatiewetenschapper een doctoraat heeft geschreven over online dating. "Het stond in de sterren geschreven dat ze vroeg of laat met een datingplatform zouden komen. Online dating zit al een tijdje in de lift. En door de coronacrisis - met de daarbij horende sluiting van cafés en discotheken - gaan heel veel mensen online daten. Omdat het offline gewoon niet meer kan."

Zo ziet het scherm van de Secret Crush eruit:

Daarnaast beschikt Facebook volgens Hallam over iets wat anderen niet hebben: veel data van zijn gebruikers. Hallam: "Voor Facebook is het makkelijker om voor jou de ideale partner te vinden. Bij de klassieke online datingplatformen moet je een vragenlijst invullen voor je aan de slag kan, sommigen ervaren dat als lastig. Bij Facebook zal dat vermoedelijk iets sneller gaan, omdat zij al heel veel over jou weten."

Wat met catfishing?

We vroegen Orseth ook wat Facebook doet om catfishing en toestanden zoals "Eveline" te vermijden (waarbij verschillende bv's nietsvermoedend uit de kleren gingen en die filmpjes vervolgens viraal gingen, red.) "Facebook Dating kan alleen gebruikt worden als je een bestaande Facebook-account hebt. De toepassing zal ook alleen de voornaam van de gebruiker tonen." En wat met valse profielen die regelmatig opduiken op Facebook? "Die schenden sowieso onze huisregels (Community Standards, red.) en worden automatisch verwijderd van Facebook", benadrukt Orseth. 

Het stond in de sterren geschreven dat Facebook met een datingplatform zou komen, online dating zit al een tijdje in de lift

Lara Hallam, communicatiewetenschapper

Volgens Hallam detecteert Facebook daarnaast ook heel snel wat er online leeft. "Zo heeft het bedrijf, door het succes van websites waar tweedehandsgoederen verkocht worden, een paar jaar geleden zelf Marketplace, een eigen online tweedehandswinkel, gelanceerd."

De laatste jaren kreeg Facebook heel veel kritiek omdat het data van zijn gebruikers verzamelt om gerichte advertenties te sturen. Orseth bevestigt dat Facebook de gegevens van de dating-app zou kunnen gebruiken om "uw ervaring te personaliseren". 

Facebook Dating werd al in 20 landen gelanceerd en heeft volgens de socialemediareus al 1,5 miljard gebruikers. Vandaag wordt de applicatie in ons land en in 31 andere Europese landen uitgerold. 

Meest gelezen