Radio 2

Verpleegkundige uit Ieper maakt "bakjes troost" om verdrietige mensen te steunen

Verpleegkundige Johan Couchez en zijn familie uit Elverdinge bij Ieper maakt "bakjes troost" om mensen in rouw, eenzaamheid of conflict te steunen. De opbrengst gaat naar de rouwbegeleiding voor kansarme mensen.  

“Door corona sterven mensen eenzaam en alleen. Het rouwproces voor de nabestaanden wordt op die manier moeilijker”, vertelt verpleegkundige Johan Couchez uit Elverdinge. “Collega’s in het ziekenhuis moeten overledenen meteen in een lijkzak steken. De familie kan er niet meer bij zijn. Dat is schrijnend. Een deel van ons leven is omgaan met verlies, en rouw kan erg rauw zijn, zeker nu."

Johan en zijn familie maken daarom "bakjes troost". "Ons houten bakje zit vol lekkere producten, zoals koffie, thee en honing", zegt Nadine Baert. "Maar er zit ook een wenslichtje en een fotokader in. In elk "bakje troost" steken we ook een troostboekje dat we zelf gemaakt hebben. Dat boekje bestaat uit teksten, gedichten, liedjes en nuttige websites. Er worden ook tips gegeven: reserveer elke dag twintig minuten voor jezelf of schrijf een brief aan de overledene. Het troostboekje kan nog aangevuld worden met rouwgetuigenissen."

Lapjes troost

Het houten bakje bevat ook een troostquilt, genaaid door Nadine en andere leden van de Ieperse Lapjeskatten. “Mensen kunnen ons katoenen stoffen aanreiken van de overledene”, zegt Nadine. “Wij gaan daarmee aan de slag en creëren een mooie en warme herinnering."

Iedereen kan een "bakje troost" kopen en schenken aan iemand die het moeilijk heeft. “We doen het zeker niet voor onszelf. De opbrengst van zo’n bakje gebruiken we om kansarme mensen rouwbegeleiding aan te bieden. Rouwen zien wij als een basisrecht."

Meest gelezen