AFP or licensors

Frankrijk breidt avondklok uit en verstrengt coronamaatregelen: "November wordt moeilijke maand"

Frankrijk verstrengt opnieuw de coronamaatregelen. De avondklok die vorige week werd ingevoerd in acht grote steden, wordt uitgebreid naar 38 bijkomende departementen. Premier Jean Castex noemt de toestand in Frankrijk "zeer ernstig". Hij waarschuwde dat het aantal overlijdens zal blijven toenemen, en dat november een moeilijke maand wordt. 

Vorige week werd in Frankrijk de noodtoestand uitgeroepen, en werd een avondklok ingevoerd in acht grote steden die zwaar zijn getroffen door het coronavirus en in de acht departementen van de hoofdstedelijke regio Île-de-France.

Die avondklok wordt nu uitgebreid naar 38 bijkomende departementen, maakte premier Jean Castex bekend. Tussen 21 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends moeten de inwoners van het grootste deel van Frankrijk -55 departementen in totaal, goed voor 46 miljoen Fransen- dus thuisblijven.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vrijdag om middernacht gaat de avondklok in. Ze zal zes weken lang van kracht zijn. 

"Ziekenhuizen zullen op de proef gesteld worden"

Net als ons land wordt ook Frankrijk zwaar getroffen door de tweede golf van de corona-epidemie. "De toestand is zeer ernstig", zei Castex. "De circulatie van het coronavirus heeft een bijzonder hoog niveau bereikt."

In een week tijd is het aantal gevallen per 100.000 inwoners in Frankrijk met 40 procent gestegen. Het aantal gevallen verdubbelt elke twee weken. Bij 65-plussers is het aantal gevallen in zes weken tijd verdrievoudigd. De voorbije 24 uur werden meer dan 40.000 nieuwe besmettingen geregistreerd, dat is een record. In steeds meer steden dreigen ziekenhuizen te worden overstelpt door covidpatiënten.

"Het is duidelijk dat de komende weken moeilijk zullen worden en dat onze ziekenhuizen zwaar op de proef zullen worden gesteld", zei Castex. "De besmette mensen van vandaag zijn de in het ziekenhuis opgenomen patiënten van morgen en helaas soms ook de doden van overmorgen." Castex waarschuwde dat het aantal overlijdens zal blijven oplopen. "November wordt een moeilijke maand", zei hij.  

De meest getroffen gebieden in Frankrijk zijn de steek rond Parijs, en de regio's Auvergne en Alpen. Maar ook dichter bij de Belgische grens, in de omgeving van Rijsel en Roubaix, dreigen de ziekenhuizen de toevloed aan patiënten niet meer aan te kunnen.

Meest gelezen