Thomas Abeel

Honderden marmerkreeften vreten grachten kaal bij de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof

Bij begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen is opnieuw een exotische rivierkreeftensoort opgedoken. De marmerkreeft eet alles wat hij tegenkomt. Daardoor wordt het water troebel en is er een gevaar voor de biodiversiteit. "Het is onmogelijk om elk diertje te pakken te krijgen. Het is dweilen met de kranen open", zegt Kevin Scheers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. 

De marmerkreeft is al de vijfde exotische kreeftensoort in ons land. "Het diertje werd in de jaren 90 in een Duits aquarium gekweekt", zegt Kevin Scheers. "Het is een soort waarbij enkel vrouwtjes bestaan. De kreeft kloont zichzelf en kan zich op die manier heel snel vermenigvuldigen."

Vrijgelaten in de natuur

In het Schoonselhof zouden er honderden marmerkreeften zitten. "De kreeften zitten in de poelen en grachten rond de begraafplaats", vertelt Scheers. "Iemand had het diertje waarschijnlijk in zijn aquarium en heeft het dan vrijgelaten in de gracht."

Veel mensen zijn hun dieren beu en vinden het dan menselijker om ze in de natuur vrij te laten

Kevin Scheers, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

De marmerkreeft is ook al gespot in natuurgebied de Wolvenberg in Berchem en op twee plaatsen dicht bij Leuven. "Vaak zijn mensen hun dieren beu of wordt de populatie marmerkreeften te groot", zegt Scheers. "Het lijkt hen dan een goed idee om de dieren los te laten in de natuur.

Dweilen met de kraan open

De beestjes kunnen zich tot 1 meter diep ingraven en kunnen tot 2 kilometer ver lopen. "De marmerkreeft is ongeveer 10 centimeter groot en kruipt 's nachts zowel in het water als over land rond. Zo verplaatsen ze zich naar andere grachten en poelen", klinkt het.

In het buitenland werd al geëxperimenteerd met gif, maar dat wordt in België niet gedaan

Kevin Scheers, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

Er is voorlopig nog geen oplossing om het diertje weg te krijgen. "Je krijgt nooit alle kreeften te pakken. Het is dus dweilen met de kraan open", licht Scheers toe. "In Spanje werd er al geëxperimenteerd met gif, maar dat is in België niet toegestaan." 

Het is van belang om de evolutie van de groep in ons land op de voet te volgen. Het Instituut van natuur en bos roept iedereen op om waarnemingen van rivierkreeften door te geven via Waarnemingen.be.

Thomas Abeel

Meest gelezen