Human Rights Watch: "Bijna 50 executies in 10 dagen tijd in Egypte" 

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch klaagt in een nieuw rapport de executies in Egypte aan. Volgens Human Rights Watch werd er tussen 3 en 13 oktober in totaal 49 keer de doodstraf uitgevoerd in dat land. De organisatie roept de Egyptische autoriteiten op om de executies onmiddellijk te stoppen.

Human Rights Watch (HRW) heeft 49 executies in Egypte gedocumenteerd tussen 3 en 13 oktober. De mensenrechtenorganisatie baseert zich hiervoor deels op informatie die in pro-regeringskranten werd gepubliceerd. Volgens HRW kondigt de Egyptische regering op voorhand meestal geen executies aan, of informeert ze zelfs de familie van de ter dood veroordeelde gevangene niet.

"De executies van tientallen mensen in Egypte op slechts enkele dagen tijd is schandalig", aldus Joe Stork van HRW. "De systematische afwezigheid van eerlijke processen in Egypte, vooral in politieke zaken, maakt elke executie een schending van het recht op leven."

Op die tien dagen tijd werden 2 vrouwen en 32 mannen geëxecuteerd die veroordeeld waren voor strafbare feiten en daarnaast ook nog 15 politieke gevangenen. Dertien van de vijftien politieke gevangenen zaten in de gevangenis "Scorpio" in de Egyptische hoofdstad Caïro. Hun executies volgen op een gewelddadig incident in de dodencellen van "Scorpio" op 23 september.

Volgens de Egyptische autoriteiten probeerden de gevangenen te ontsnappen. Tijdens de ontsnappingspoging kwamen er vier cipiers en ook vier gedetineerden om. De executies van de politieke gevangenen worden nu dan ook gezien als waarschuwing voor de andere gevangenen. 

De executies van tientallen mensen in Egypte op slechts enkele dagen tijd is schandalig

Joe Stork van Human Rights Watch

"Stoppen met het uitvoeren van de doodstraf wordt steeds dringender. Zeker nu de Egyptische autoriteiten gedetineerden executeren nadat de bewaking werd aangevallen", zegt Joe Stork.

Vanaf 2014, toen Abdel Fattah Al-Sisi aan de macht kwam in Egypte, is het aantal doodstraffen in Egypte enorm gestegen. Egypte behoort samen met China, Iran en Saudi-Arabië tot de top tien van landen in de wereld waar de meeste executies en doodvonnissen plaatsvinden.

Meest gelezen