Nest Aziatische hoornaars gevonden in Gooik: "Dankzij lokpotten met mengsel van bier, wijn en suiker"

In Gooik is gisteren een nest van Aziatische hoornaars gevonden. Dat is een grote exotische wespensoort die schadelijk is voor onze bijen en ze kunnen ook gevaarlijk zijn voor de mens. En dus worden de hoornaars in Gooik verdelgd. Maar de kans bestaat dat er nog een tweede nest is. De gemeente vraagt om verder uit te kijken naar eventuele nesten.

Er waren al langer Aziatische hoornaars opgemerkt in de buurt van de bijenkasten aan het Paddenbroek in Gooik. Ook imker Geert Groessens heeft daar bijenkasten en hij is met een speciale techniek op zoek gegaan naar het nest van de hoornaars. "We hebben eerst lokpotten gezet", vertelt Geert. "Die lokpotten heb ik gevuld met een mengsel van 1/3 bier, 1/3 wijn en 1/3 suiker. Wespen en hoornaars komen daar op af. En als je ze dan gaat observeren kan je hun vliegrichtingen bepalen. Als je die vliegrichtingen uittekent op een kaart krijg je een kruispunt waar de nesten van de hoornaars dicht in de buurt liggen."

Gevaarlijk insect

"Een Aziatische hoornaar is een eerder gevaarlijk insect", vertelt Geert Groessens. "In Frankrijk en Spanje zijn al mensen aangevallen door Aziatische hoornaars, die dan in kritieke toestand naar het ziekenhuis moesten. De dieren maken hun nesten heel hoog in de bomen. In Gooik is dat meer dan 20 meter boven de grond. Dan kan je een beroep doen op een gespecialiseerde dienst of op de brandweer die gif in het nest spuit."

60 centimeter doorsnede

Het nest dat in Gooik gevonden is, heeft een doorsnede van wel 60 centimeter. "De Aziatische hoornaar overwintert als koningin en zij maakt dan in het voorjaar een eerste klein nest op een beschutte plek. Na ongeveer een maand verhuist ze dan naar een hoge plek in een boom samen met de werksters die ondertussen geboren zijn. En daar beginnen ze dan aan de bouw van een tweede, groter nest en dat groeit dan verder tot na de zomer." 

Tweede nest

Het is belangrijk dat iedereen blijft uitkijken naar nesten van Aziatische hoornaars om ze te kunnen verdelgen. "We zijn het einde van het seizoen, dan worden nieuwe koninginnen geboren en die gaan elders overwinteren. We hopen dus dat we op tijd zijn om ze weg te nemen zodat we volgend jaar gespaard blijven van de Aziatische hoornaar. Maar ik vermoed dat er nog een tweede nest is. Ik heb gemerkt dat sommige hoornaars die naar mijn lokpot kwamen met elkaar in de clinch gingen, terwijl ze anderen wel verdroegen. Dus daardoor vermoed ik dat er nog een tweede nest is in Gooik", aldus Geert Groessens. 

Meest gelezen