AFP or licensors

Amerikaanse inlichtingendiensten: "Iran en Rusland proberen Amerikaanse kiezers te beïnvloeden"

Zowel Rusland als Iran proberen de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, dat melden de Amerikaanse inlichtingendiensten. Amerikaanse kiezers ontvangen e-mails die hen moeten intimideren. De verzenders zouden zo proberen om chaos te creëren en het verloop van de verkiezingen te ondermijnen. De legitimiteit van de opkomende verkiezingen komt zo weer onder druk te staan. Zowel Iran als Rusland zeggen dat de beschuldigingen "ongegrond zijn".

Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben Rusland en Iran gegevens van honderden Amerikaanse kiezers te pakken gekregen. "Deze data kan worden gebruikt om valse informatie te verspreiden om zo chaos te creëren en het vertrouwen in de Amerikaanse democratie te ondermijnen", zegt John Ratcliffe, hoofd van de inlichtingendiensten. 

Zo zou Iran e-mails hebben gestuurd om kiezers te intimideren, sociale spanning te creëren en de reputatie van de Amerikaanse president Donald Trump te schaden. 

Dit zijn wanhopige daden door wanhopige tegenstanders

John Ratcliffe, hoofd Amerikaanse inlichtingendiensten

De aankondiging komt er nadat eerder al Democratische kiezers hebben aangegeven dat ze dreigmails hebben gekregen waarin ze onder druk werden gezet om voor Trump te stemmen, afkomstig van de extreemrechtse groep "Proud Boys".

Reactie

Iran heeft al gereageerd op de beschuldigingen en heeft de Zwitserse ambassadeur op het matje geroepen om te protesteren tegen de "veelvoudige en valse beschuldigingen". Zwitserland vertegenwoordigt de VS omdat de VS geen ambassadeur heeft in Teheran. Ook Rusland zegt dat de beschuldigingen "volledig ongefundeerd zijn".

FBI-directeur Christopher Fray geeft nog aan dat de Amerikaanse verkiezingsinfrastructuur weerbaar is en dat ze buitenlandse inmenging niet toleren. "Je moet vertrouwen hebben dat je stem telt."

De legitimiteit van de verkiezingen op 3 november komt zo weer onder druk te staan. Zo werd Rusland bij de vorige verkiezingen in 2016 ook al beschuldigd van beïnvloeding van de uitslag. Ze zouden schadelijke e-mails hebben gelekt die de toenmalige Democratische presidentskandidate Hillary Clinton in een slecht daglicht stelden. Die e-mails zouden de uitkomst van de verkiezingen hebben beïnvloed. Rusland zei toen ook er niets mee te maken te hebben.

Meest gelezen