Liveblog - Overlegcomité vanavond eerste keer bijeen: strengere regels voor sport en cultuur, nog geen coronabarometer

Het Overlegcomité komt vanavond een eerste keer (digitaal) samen. De coronabarometer zou nog niet worden voorgesteld, strengere regels voor sport en cultuur liggen wel in het verschiet. Alle ziekenhuizen van België moeten tegen 2 november 60 procent van de bedden op hun afdelingen intensieve zorg voor covidpatiënten beschikbaar maken. Volg al het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Overlegcomité eerste keer bijeen: coronabarometer nog niet voor morgen, strengere regels voor sport- en cultuurevenementen

Normaal gezien was er morgen een Overlegcomité gepland, maar dat overleg is vanavond al (digitaal) van start gegaan. Het gaat om een eerste discussie. Morgen is een nieuwe vergadering gepland, voor beslissingen wordt het waarschijnlijk wachten tot dan. 

Een algemene lockdown zou voorlopig niet aan de orde zijn. Ook de sinds lang aangekondigde coronabarometer zou morgen nog niet worden voorgesteld, verneemt VRT NWS uit goede bron. De focus zou liggen op nieuwe en strengere maatregelen in de cultuur- en sportsector. Het gaat dan vooral over het beperken van het aantal mensen die een voorstelling of een wedstrijd willen meemaken. Voor de jeugdsector is er sprake van het verbieden van alle activiteiten binnen. 

Videospeler inladen...

VS keuren virusremmer remdesivir goed

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap, de US Food en Drug Administration (FDA), heeft formeel toestemming gegeven voor het gebruik van het antivirale middel remdesivir bij de behandeling van coronapatiënten in ziekenhuizen. Dat meldt het farmabedrijf Gilead.

Gilead kreeg een vergunning voor het medicijn Veklury, met het actieve bestanddeel remdesivir. De FDA had eerder dit jaar via een versnelde procedure al noodgoedkeuring gegeven voor het gebruik van Veklury.

Het farmabedrijf omschrijft Veklury als de "eerste en enige goedgekeurde behandeling voor COVID-19" in de Verenigde Staten. Daar kreeg onder meer de zieke president Donald Trump het middel toegediend. Hij belandde deze maand in het ziekenhuis nadat hij het coronavirus had opgelopen

In Europa gaf het geneesmiddelenbureau EMA begin juli een voorwaardelijke marktautorisatie voor Veklury. De Europese Commissie kocht de afgelopen maanden honderdduizenden doses van het middel aan bij Gilead. Dat gebeurde in het kader van een gezamenlijke aankoopprocedure namens tientallen Europese landen.

Remdesivir is een geneesmiddel dat oorspronkelijk werd ontwikkeld tegen het ebolavirus, maar daarvoor nooit werd goedgekeurd. Het middel remt de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes af en verkort de hersteltijd van gehospitaliseerde coronapatiënten. Maar het is niet bewezen dat het de mortaliteit vermindert.

Onderwijs in Duitstalige Gemeenschap schakelt over op code rood

Gezien de verdere verslechtering van de gezondheidssituatie schakelt het onderwijs in de Duitstalige Gemeenschap vanaf maandag over op code rood. Dat hebben de bevoegde autoriteiten donderdag aangekondigd.

In de Duitstalige Gemeenschap was de voorbije veertien dagen sprake van een incidentie van 1.266 besmettingen per 100.000 inwoners, een pak boven het Belgische gemiddelde van 927,9 gevallen per 100.000 inwoners. Ook in de ziekenhuizen in de regio is de toestand kritiek, met 47 mensen die in Eupen en Sankt-Vith moesten worden opgenomen. Sinds de start van de tweede coronagolf bezweken al vijf coronapatiënten aan het virus.

De Duitstalige regering achtte het daarom hoog tijd voor extra maatregelen. Concreet is besloten dat alle secundaire en basisscholen vanaf maandag overschakelen op code rood. Dat betekent dat het dragen van een mondmasker gedurende de hele dag verplicht is voor de leerkrachten, maar ook voor de leerlingen van het middelbaar. Buiten mag het masker af op voorwaarde dat een veiligheidsafstand van anderhalve meter tussen alle personen gegarandeerd kan worden.

De voorkeur gaat nog altijd naar lessen in klassikaal verband, maar voor leerlingen van de tweede en derde graad is ook afstandsonderwijs toegestaan indien dat om organisatorische redenen noodzakelijk blijkt. Er staat in dat geval wel een limiet op van twee weken.

Slovakije voert lockdown in

Slovakije voert een lockdown in om de snelle verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De lockdown gaat zaterdag in en geldt voorlopig voor een week. Alle scholen gaan dicht, behalve de eerste klassen van de basisschool. Mensen mogen alleen naar buiten voor werk, essentiële boodschappen of wandelingen in de natuur. Er geldt ook een avondklok.

De Slovaakse regering is ook van plan om binnenkort de hele bevolking, 5,5 miljoen inwoners, te testen op het coronavirus. Dat zou moeten gebeuren in twee testrondes.

Slovakije deed het goed tijdens de eerste coronagolf. Het was toen een van de Europese landen die de beste cijfers kon voorleggen. Maar nu gaat het aantal besmettingen er snel de hoogte in.

Recordaantal besmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn er op 24 uur tijd meer dan 40.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus opgetekend, een record, zo is officieel meegedeeld.

Volgens de nationale gezondheidsdienst Santé publique France (SpF) zijn er 41.622 nieuwe infecties op een dag tijd geregistreerd. Dat is 15.000 meer dan woensdag en een nieuw record. Sinds de start van de epidemie zijn er in totaal al 999.043 gevallen geregistreerd.

Geert Meyfroidt: "Aan dezelfde groeisnelheid wordt het minstens zo erg als in maart"

De bezorgdheid bij de ziekenhuis is heel groot. Dat zegt intensivist Geert Meyfroidt in "Terzake". "De ziekenhuizen kunnen zich proberen te organiseren op wat op hen afkomt en dat gaan we ook doen, maar de grootte van wat op ons afkomt bepalen we niet zelf. Dat bepaalt de maatschappij, bepalen elf miljoen mensen, hoe zij zich gedragen. Als we nu gewoon doorrekenen aan dezelfde groeisnelheid dan wordt het minstens even erg als in maart of mogelijk zelf iets erger als het niet aftopt."

Videospeler inladen...

Franse Gemeenschap wil makkelijker studenten kunnen inzetten in de zorg

De minister voor Hoger Onderwijs van de Franse Gemeenschap, Valérie Glatigny, werkt aan een rondzendbrief die het makkelijker moet maken om studenten uit de medische en paramedische opleidingen te laten meehelpen in de zorgverlening.

"Het doel bestaat erin studenten toe te laten om de onder steeds grotere druk staande eerstelijnszorg te versterken, en tegelijkertijd aan deze crisis aangepaste vaardigheden te ontwikkelen binnen een adequaat pedagogisch kader", zei Glatigny met de blik op de nieuwe coronagolf.

Met de rondzendbrief reageert de minister op vragen van ziekenhuizen, rusthuizen en lokale overheden. Het initiatief richt zich voornamelijk op studenten uit het derde en vierde jaar en uit gespecialiseerde opleidingen.

Op een vergadering met de gesprekspartners uit het hoger onderwijs onderstreepte Glatigny ook dat alle geplande stages voor studenten in ziekenhuizen en rusthuizen behouden blijven. Studenten verpleegkunde kunnen zich ook steeds als vrijwilliger aanbieden. De gepresteerde uren kunnen volgens de minister ook als stage-uren beschouwd worden, op voorwaarde dat het werk strookt met wat vereist is voor de stage en er pedagogische omkadering aanwezig is.

De Lijn lanceert volgende week eerste versie druktebarometer

Vervoersmaatschappij De Lijn lanceert volgende week een ruwe versie van haar druktebarometer. Reizigers zullen via een kleurencode in de app van De Lijn kunnen zien hoe druk het is op bepaalde lijnen. Dat zegt woordvoerder Karen Van der Sype.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) zei woensdag in het Vlaams Parlement dat de druktebarometer binnen twee weken geïntroduceerd zou worden. "We zijn er inderdaad volop aan bezig", bevestigt Van der Sype. "Volgende week lanceren we een eerste versie. Die zal gewoon in de app van De Lijn verschijnen, reizigers moeten dus niets extra downloaden."

De verschillende bus- en tramlijnen zullen een kleur krijgen naargelang de drukte: groen, geel, oranje of rood. "In de verbeterde versie, die kort daarop zal volgen, kunnen reizigers ook zelf input geven."

Het idee van de minister om controleurs GAS-boetes te laten uitschrijven voor wie het mondmasker niet draagt, vindt De Lijn niet onlogisch. "De grote meerderheid van onze reizigers houdt zich aan de mondmaskerplicht", zegt Van der Sype. "Maar voor die hardleerse enkelingen zou handhavingsbevoegdheid voor onze controleurs, die nu enkel bij de politie ligt, wel handig zijn."

Ook nachtklok in Athene en Thessaloniki vanaf zaterdag

In de Griekse hoofdstad Athene geldt vanaf zaterdag een nachtklok, net als in de tweede stad Thessaloniki. Ook andere Griekse regio's die zwaar worden getroffen door het coronavirus zullen 's nachts op slot gaan. Dat heeft de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis donderdag bekendgemaakt tijdens een tv-toespraak.

De nachtklok zal gelden tussen middernacht en 5 uur. "We willen het verkeer en de nachtelijke bijeenkomsten beperken die het virus helpen verspreiden", zei Mitsotakis. Daarnaast wordt een mondmasker dragen zowel binnen als buiten verplicht in Athene en de meest getroffen regio's. "Het masker is het vaccin, tot het vaccin er is", zei de premier.

In Griekenland werd donderdag, voor de derde dag op rij, een nieuw record van het aantal nieuwe besmettingen gemeld. Het ging om 882 infecties Er waren ook 15 overlijdens. In vergelijking met vele andere Europese landen slaat de tweede golf van het virus minder hard toe in Griekenland.

Meest gelezen