Freepik.com

Koppel uit Zoutleeuw getuigt maanden na coronabesmetting: "Ik ruik alleen sterke, vieze geuren" 

Mensen die besmet zijn geweest met corona, ruiken en proeven vaak maanden later nog altijd niet zoals voorheen. Ook Debbie Christiaens en haar man Steven uit Zoutleeuw hebben een half jaar na de ziekte nog altijd een veranderde reuk- en smaakzin. "Geen idee hoe lang dit nog zal duren."

Veel mensen die een coronabemetting hebben gehad, ervaren dat hun reuk- en smaakvermogen veranderd of verminderd is. Debbie Christiaens en haar man Steven uit Zoutleeuw kregen corona in het begin van de eerste lockdown. Nadien merkte het koppel dat hun reuk- en smaakzin veranderd was. "Dat was in maart. We zijn nu een half jaar later en nog steeds hebben we geur- en smaakverlies", vertelt Debbie in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant.

"Het is niet zo dat we niks meer ruiken of proeven", gaat Debbie verder. "Beiden ruiken we nog dingen, maar op een andere manier." Debbie kan bijvoorbeeld vieze, sterke geuren nog ruiken, maar kan niet meer detecteren van waar die geur komt. "Een onderscheid maken tussen een stinkende vijver, een rot ei of stoelgang kan ik niet meer. Dat ruikt allemaal hetzelfde, ik kan niet detecteren wat welke geur veroorzaakt." 

Wijn proeven is onmogelijk voor mijn man, want ruiken of proeven doet hij amper.

Debbie Christiaans over haar man Steven

Haar man Steven is er erger aan toe. "Hij ruikt geen fruit meer en andere geuren neemt hij op een andere manier waar. Zo zijn voor hem de geuren van bier en rode wijn veranderd. Die zaken ruiken niet meer hetzelfde als voorheen en er komt ook geen beterschap in." Debbie vertelt dat haar man zich er over probeert te zetten, maar dat is moeilijk, "want telkens als hij eet, wordt hij geconfronteerd met het feit dat hij niet alles ruikt of proeft.  Onlangs zijn we naar een wijnproeverij geweest. Dat was vervelend voor hem, hij kon niet uitmaken wat een lekkere wijn was, want proeven of ruiken doet hij amper." Het koppel hoopt dat hun reukzin ooit weer wordt zoals voorheen. 

Geurtraining

Ongeveer de helft van de coronapatiënten krijgt te maken met geurverlies, bijgevolg ook smaakverlies, weet professor Peter Hellings, neus-keel-oorarts aan het UZ Leuven. "Dat komt meestal na een aantal weken terug. Bij een minderheid is dat een blijvend verlies, zoals dat ook bij andere virusinfecties het geval is."

Voor mensen zoals Debbie en haar partner waarbij de reukzin niet lijkt terug te komen, bestaat er iets als een "geurtraining", vertelt professor Hellings. "Allereerst raad ik een ontstekingremmende neusspray aan, maar daarnaast is het belangrijk om het geurorgaan actief te stimuleren om het zo opnieuw te trainen. Dat kan je doen door je geurorgaan bloot te stellen aan sterke geuren zoals koffie of vis. Ruik daar een paar keer per dag voor een aantal minuten aan om zo je geurorgaan te stimuleren. Zo train je je reukzin en zal je sneller opnieuw geuren waarnemen."

Meest gelezen