Luk Ferdinand voor de kraamkliniek in Antwerpen waar Ann Christy werd geboren

Grote fan Luk wil Ann Christy eren met straatnaam in Berchem: "Haar ziel ligt daar"

Luk Ferdinand uit Merksem wil een straat in Berchem vernoemen naar de overleden zangeres Ann Christy. Daar is ze opgegroeid en verdient ze een eerbetoon, vindt hij. In Meise, waar de zangeres stierf, liet Luk al een plein naar haar vernoemen. "Maar haar ziel ligt in Berchem, daar moet ook iets blijvend voor haar komen", vertelt hij bij Radio 2 Antwerpen. 

Luk Ferdinand uit Merksem heeft de afgelopen coronaperiode een nieuwe hobby opgepikt, maar niet zomaar één. Door zijn platencollectie weer van onder het stof te halen, heeft hij de muziek van de overleden Vlaamse zangeres Ann Christy herontdekt. Nu is hij een man met een missie en wil hij de nagedachtenis aan de zangeres eren. 

"Ik kende de liedjes van Ann Christy natuurlijk al een hele tijd", vertelt Luk bij Radio 2 Antwerpen. "Maar tijdens de lockdown heb ik haar repertoire meer aandachtig beluisterd. Ik was tot tranen toe geroerd door zowel haar tekstkeuze, haar overgave en haar mooie heldere stem." En daar moet iets mee gebeuren, vindt hij. 36 jaar na haar dood vond Luk het ontstellend om te zien dat er nog niets blijvend voor de zangeres op poten was gezet. 

Ik was ontroerd door haar tekstkeuze, overgave en mooie heldere stem. Daar moet iets mee gebeuren. 

Luk Ferdinand, bewonderaar van Ann Christy

"In Meise was er in 2009 wel een plein genoemd naar Ann Christy, naar aanleiding van de concerttour van Free Souffriau. Alleen was daar tot voor kort geen sprake meer van. Het naambordje hing ergens in een verloren hoek van het cultureel centrum bij het pleintje." Luk heeft daarom lang geijverd bij de gemeente en drie maanden later werd het plein dan toch officieel omgedoopt tot het Ann Christy-plein. Hetzelfde wil hij nu zien gebeuren in Antwerpen. "Ze is overleden in Meise, maar geboren en getogen in Antwerpen", vertelt hij. 

(Lees verder onder de foto)

Een trotse Luk Ferdinand met het verzoekschrift voor het Ann Christy-plein in Meise.

Momenteel bestaan er plannen bij de Straatnamencommissie om een straat in de Regattawijk op de Antwerpse Linkeroever naar Ann Christy te vernoemen, al is er nog geen officiële beslissing gevallen. Luk ziet het ook liever in Berchem gebeuren. "De ziel van Ann Christy ligt in Berchem, daar is ze opgegroeid en woonde ze tot haar tweeëntwintigste."

Dat doel zal Luk niet opgeven, al moet hij er voor blijven aandringen bij de lokale politiek. "Ook deze tijd biedt veel kansen voor onze solidariteit. Ik blijf dan ook strijdvaardig", besluit hij. 

Meest gelezen