The Jacob and Gwendolyn Knight Lawrence Foundation, Seattle/Artists Rights Society (ARS)

Schilderij dat 60 jaar vermist was hangt nu dankzij aandachtige bezoeker in Metropolitan Museum in New York 

In het Metropolitan Museum in New York hangt nu dankzij een aandachtige bezoeker een schilderij dat 60 jaar lang vermist was. Het gaat om een werk uit de reeks "Struggle: From the history of the American people" van de Amerikaanse kunstenaar Jacob Lawrence. 

Een vrouw kwam tijdens een bezoek aan de tentoonstelling over de Amerikaanse kunstenaar Jacob Lawrence tot de conclusie dat een schilderij van haar buren mogelijk deel uitmaakte van de reeks "Struggle: From the history of the American people". De reeks bestaat uit 30 werken waarvan er 5 nog steeds vermist waren.  Ze raadde haar buren, die zelf in de Upper West Side in New York (niet ver van het Metropolitan Museum) wonen, aan om contact op te nemen met het museum.

"Vorige week bezocht een vriendin de expo en zei: "Er is een open plek op de muur en ik denk dat jouw schilderij daar hoort"", vertelt een van de eigenaars aan de krant New York Times. "Ik vond dat ik het verschuldigd was aan de artiest en aan het Met om het schilderij te laten zien aan het publiek. De vrouw kocht het schilderij in 1960 op een veiling voor het goede doel, voor een prijsje."Het schilderij hangt al 60 jaar onaangeroerd in mijn woonkamer." De dochter en kleindochter van het koppel zijn kunstenaars en het koppel zegt blij te zijn dat ze het werk nu met anderen kunnen delen.  

Het schilderij dat de opstand van boeren afbeeldt tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, werd geschilderd in 1956. Het is intussen toegevoegd aan de expo in het museum, waar het vanaf vandaag nog twee weken te zien is. Tot nu werd het schilderij afgebeeld door een leeg kader.

"Het gebeurt niet vaak dat er zulke grote ontdekkingen gebeuren in de moderne kunst en het is heel leuk dat een plaatselijke bezoeker ervoor verantwoordelijk was", aldus de directeur van het Metropolitan Museum.  Van vier schilderijen van de "Struggle"-reeks van Lawrence is de locatie nog steeds niet gekend.

Lawrence (1917-2000), een van de belangrijkste Afro-Amerikaanse kunstenaars van de 20e eeuw in de VS, schilderde de reeks werken tussen 1954 en 1956 tijdens de burgerrechtenbeweging. Hij stelde een bredere blik op de democratie voor door in zijn werken ook zwarten, native Americans en vrouwen op te nemen.  Vier werken uit de reeks blijven nu nog onvindbaar. 

Meest gelezen