Naar een nieuwe lockdown of niet? En welke soort lockdown dan? De meningen zijn verdeeld

Er gaan meer stemmen op om ons land opnieuw in lockdown te plaatsen. "Een maand strenge lockdown vermijdt een veel langere semi-lockdownperiode", zegt viroloog Marc Van Ranst. Maar gaan we daar echt naar toe en hoe zal die er dan uit zien? Een populaire beslissing zal het in elk geval niet zijn. Vanavond is er al een Overlegcomité over de coronamaatregelen. Een algemene lockdown zou (nog) niet de bedoeling zijn.

"We lopen recht op een muur af." Dat zijn de woorden van microbioloog Emmanuel André (KU Leuven). In "Terzake" pleitte hij voor een lockdown, nu sommige ziekenhuizen lijden door de enorme stijging van coronapatiënten. 

Bekijk hier het gesprek met Emmanuel André uit "Terzake" van gisteravond (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ook viroloog Marc Van Ranst lijkt te vinden voor het idee. "Feit: een korte strenge lockdown vermijdt een veel langere semi-lockdownperiode", schrijft hij op Twitter. "En die gaat uiteindelijk iedereen uitputten en frustreren en zowel een grotere gezondheidskost als een grotere socio-economische kost hebben."

In "Het Journaal" gaf hij meer duiding bij zijn tweet. "Een lockdown-achtige toestand is één van de mogelijkheden waar de regering voor zou kunnen opteren", zegt Van Ranst. "Misschien niet deze week maar iets later. Scholen is voor de regering duidelijk een topprioriteit, en de herfstvakantie binnenkort zal helpen. Maar bijvoorbeeld het beperken van niet-essentiële verplaatsingen maakt noodzakelijkerwijs deel uit van een soort van lockdownstrategie", aldus Van Ranst.

Bekijk hier het interview met Marc Van Ranst in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

 Maar waarom meteen een lockdown voor het hele land, vraagt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zich af op Facebook. "Mag ik voorstellen om dit provinciaal te bekijken?", zegt De Wever. Tijdens de zomer waren in de provincie Antwerpen nog strengere coronamaatregelen van kracht dan in de rest van het land. "We kunnen ons baseren op de 7-daagse cijfers met betrekking tot de hospitalisaties per 100.000 inwoners. Die parameter is zuiver objectief." In elk geval is het zo dat provinciegouverneurs nú al strengere maatregelen kunnen nemen op hun grondgebied.

Natuurlijk zijn er ontelbare definities van een lockdown. Tijdens de eerste golf betekende dat op een gegeven moment dat niet-voedingswinkels en  horeca gesloten waren, dat we enkel nog essentiële verplaatsingen mochten doen en voor het overige thuis moesten blijven. Een wandeling in de buurt mocht, maar dan wel enkel als je constant in beweging bleef. En ook de scholen en crèches waren dicht.

Eén ding is zeker: naar die situatie wil niemand terug. "Ons land, onze economie, onze bedrijven, zij kunnen geen nieuwe algemene lockdown aan", zo zei premier Alexander De Croo (Open VLD) nog aan het begin van zijn regeerverklaring. Maar welke lockdown kan ons land dan wél aan? "We moeten ons niet meer afvragen wat we moeten sluiten, we moeten ons afvragen wat we nog open laten", zei microbioloog Emmanuel André. Zo lijken scholen en economie wel prioriteiten. Maar het zal in elk geval aan de politiek zijn om die knoop door te hakken.

"Eigenlijk moeten we van het woord lockdown af", zegt infectiologe Erika Vlieghe. We moeten wel duidelijk stellen wat we willen bereiken.  Er zijn verscheidene mogelijkheden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. "Een set van dergelijke maatregelen kan dezelfde effectiviteit hebben als een lockdown, zonder dat we het zo moeten benoemen. 

Politieke discussie

De politiek lijkt op dit moment nog relatief verdeeld over de kwestie. "De maatregelen moeten echt een pak strenger", zei Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) gisteren nog op een persconferentie. Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zei in een interview met RTBF dat verstrengingen nodig zijn. "We moeten binnen afzienbare tijd de regels strenger maken, want de discussies over de horeca en de sport zijn voorbijgestreefd. We moeten algemene, brede en ingrijpende maatregelen nemen”, zei hij.

De maatregelen moeten een pak strenger

Waals minister-president Elio Di Rupo

Maar moeten we dan echt naar een lockdown? En moet dat morgen al? "Ik zal alles op alles zetten om niet tot een extra lockdown te komen", zei Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. "We namen al de moeilijke beslissing om cafés en restaurants voor een maand te sluiten. We moeten ook zien wat de effecten nu zijn, ook van de mindere sociale contacten die we hebben. Een nieuwe lockdown is uiteraard nóg moeilijker", zei ze. "We willen net alles op alles zetten om daar niet toe te komen. Ook om maximaal de economie, het onderwijs en de zorg breed te kunnen aanbieden. We zullen bekijken wat de wijzigingen zijn in andere sectoren zoals sport en cultuur. Maar we bekijken dag per dag wat nodig is", aldus de minister.

We proberen een lockdown te vermijden, maar we zullen zien

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

De vraag is ook of zo'n eventuele lockdown echt nu al beslist moet worden. We zijn nog maar zo'n week na de sluiting van cafés en restaurants, en vaak zie je pas resultaten in de cijfers na zo'n 2 weken. Die vraag stelt ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zich. "Het is vandaag nog te vroeg om de impact te zien van de maatregelen die we namen", zegt ze in een interview met RTBF-radio. "We volgen de cijfers elke dag. We proberen om lockdown te vermijden, maar we zullen zien", aldus Verlinden.

Erika Vlieghe is het eens met de redenering dat we de effecten van de maatregelen nog niet kunnen zien, maar waarschuwt anderzijds toch: als over enkele dagen blijkt dat de maatregelen niet werken, dan hebben we weer een aantal kostbare dagen verloren. 

Vanavond Overlegcomité

Strengere maatregelen, regionale lockdown, algemene lockdown light of ontzettend strenge lockdown. Er zijn heel veel scenario's mogelijk. Het Overlegcomité dat normaal morgen zou plaatsvinden is nu vervroegd naar vanavond. Daar zitten alle regeringen van ons land (digitaal) samen om het te hebben over de coronamaatregelen in ons land. Een algemene lockdown zou evenwel nog niet op tafel liggen, insinueerde premier De Croo deze namiddag in de Kamer.  Wel zouden verstrengingen bekeken worden die dit weekend al zouden kunnen ingaan in de sport- en cultuursector. Het ziet er wel naar uit dat vanavond nog geen beslissingen gecommuniceerd zullen worden. Wellicht wordt er morgen verder vergaderd.

Meest gelezen