Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Nederlander hackt (opnieuw) twitteraccount van Amerikaanse president Donald Trump

Een Nederlandse computerexpert heeft het Twitteraccount van Donald Trump gehackt. De Amerikaanse president bleek een wachtwoord te hebben dat zonder veel moeite kon worden geraden: "maga2020!", de afkorting van zijn verkiezingsslogan "Make America Great Again". De Nederlander was niet aan zijn proefstuk toe: vier jaar geleden slaagden hij en twee landgenoten er ook al in om Trumps account te hacken.

De Nederlander Victor Gevers is een ethisch hacker. Hij breekt in in computernetwerken om mensen of organisaties te wijzen op kwetsbaarheden of datalekken.

Vanaf een computer in Nederland slaagde hij er afgelopen vrijdag in toegang te krijgen tot @realDonaldTrump, het Twitteraccount van de Amerikaanse president. 

Zeven pogingen

Zeven pogingen had hij nodig om het wachtwoord van Trump te raden, zegt Gevers aan het blad Vrij Nederland. Trump had volgens de hacker ook geen tweestapsverificatie ingeschakeld, waarbij na het inloggen een code moet worden ingevoerd als extra beveiliging. 

"Ik dacht "Oh God" toen ik was ingelogd", vertelt Gevers aan de zender RTL Nieuws, dat net als Vrij Nederland screenshots kon zien die Gevers maakte op het moment dat hij toegang had tot Trumps account. "Ik wil juist dat het me niet lukt om binnen te komen, en al helemaal niet bij zo'n belangrijk account."

Beter beveiligd

Gevers verstuurde geen tweets en heeft geen privéberichten ingekeken, maar had dat wel kúnnen doen. 

De Nederlander bracht de Amerikaanse veiligheidsdiensten op de hoogte van het beveiligingslek. Intussen is het account van Trump beter beveiligd.

Het is niet de eerste keer dat Gevers toegang had tot het Twitteraccount van Trump. In 2016, ook dan luttele weken voor de presidentsverkiezingen, slaagde hij er samen met twee andere hackers in toegang te krijgen. Toen was Trumps wachtwoord "yourefired". Gevers vond het samen met zijn twee hackervrienden tussen gelekte LinkedIn-wachtwoorden.

Meest gelezen