Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Organisatie van Amerikaanse Staten: "Transparante verkiezingen in Bolivia, uitslag overweldigend"

Anders dan een jaar geleden schaart de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zich nu wel achter de verkozen president in Bolivia, Luis Arce van de linkse MAS-partij. De presidentsverkiezingen zijn transparant verlopen en de nieuwe regering zal dus legitiem zijn, verklaarden waarnemers van de OAS.

De Bolivianen trokken afgelopen zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen, een jaar nadat de linkse president Evo Morales van de macht is verdreven. Met zowat 90 procent van de stemmen geteld, haalt Morales' partijgenoot Luis Arce (foto bovenaan) 54 procent. Zijn belangrijkste uitdager Carlos Mesa strandt op 29 procent. Een tweede ronde is daardoor niet nodig.

Hoewel Mesa zelf en ook interim-presidente Jeanine Áñez (die zelf niet deelnam aan de verkiezingen) begin deze week vrij snel de overwinning van Arce erkenden, kwamen de voorbije dagen tegenstanders van Arce op straat om te demonstreren, onder meer in La Paz en Santa Cruz. Zij vinden dat Arce via fraude gewonnen heeft.

Waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten verklaarden echter dat de verkiezingen transparant zijn verlopen en de nieuwe regering van president Arce dus legitiem zal zijn. "Het volk heeft vrij kunnen kiezen en de uitslag is duidelijk en overweldigend."

Een belangrijke uitspraak want een jaar geleden beschuldigde de OAS Arce's partijgenoot en ex-president Evo Morales nog van fraude. Ook toen kwamen tegenstanders van de MAS-partij en Morales op straat. Het OAS-rapport zorgde er mee voor dat Morales, die al sinds 2006 aan de macht was, uiteindelijk van de macht werd verdreven.

Verschillende onafhankelijke onderzoeken hebben intussen uitgewezen dat er toen allicht geen sprake was van fraude. De OAS is desondanks altijd bij haar standpunt gebleven en weigert tot op vandaag de beschuldigingen tegen Morales in te trekken.

Morales woont sindsdien in het buitenland, eerst in Mexico en nu in Argentinië. Na de overwinning van Arce maakte hij bekend dat hij naar zijn land wil terugkeren. Maar wanneer precies is nog niet duidelijk.

Tegenstanders van Arce betoogden onder meer in La Paz.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen