Ophokplicht voor Nederlandse pluimveehouders wegens vogelgriep, Voedselagentschap vraagt waakzaamheid in België 

In Nederland moeten commerciële pluimveehouders hun kippen vanaf middernacht binnenhouden. Dat meldt het ministerie van Landbouw, nadat in Kockengen, in de provincie Utrecht, hoogpathogene vogelgriep is aangetroffen bij knobbelzwanen.

Hoe lang het pluimvee binnen moet blijven is nog niet duidelijk. Het ministerie bekijkt de situatie en laat zich adviseren door een groep experts. Deze deskundigen zeggen na onderzoek dat gisteren is gedaan dat "het risico op een introductie op een pluimveebedrijf nu hoog is". Vrije-uitloop en biologische pluimveebedrijven zijn extra vatbaar voor de vogelgriep.

Het gaat om de variant H5N8, die waarschijnlijk door trekvogels van Rusland naar Nederland is gebracht. De griep kan zich gemakkelijk verspreiden onder wilde watervogels, die in deze tijd van het jaar vooral in groepen leven. Mogelijk is deze variant van de griep ook bij een dode smient aangetroffen

In eigen land vraagt het Voedselagentschap (FAVV) alle pluimveehouders, pluimveebedrijven en hobbyhouders om waakzaam te zijn en de bioveiligheidsmaatregelen strikt toe te passen.

Vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De aard van de symptomen en het verloop van de ziekte hangen af van de pathogeniteit van de virusstam (de mate waarin een virus in staat is ziekte te verwekken), de leeftijd van het getroffen dier, de omgeving en eventuele andere infecties.

De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.

In België dateert de laatste vaststelling van het virus uit juni en juli 2017. Toen werden 13 uitbraken van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij pluimveehandelaars en hobbyhouders. In februari en maart 2017 werd het virus ook 4 keer vastgesteld bij wilde vogels.

Meest gelezen