Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Oud-president Barack Obama waarschuwt Democraten: "Laat je niet verblinden door goede peilingen"

De Amerikaanse oud-president Barack Obama is voor het eerst op campagne gegaan voor zijn voormalige vicepresident Joe Biden, de Democratische presidentskandidaat. Hij haalde uit naar huidig president Donald Trump, maar waarschuwde dat de Democraten door de goede peilingen niet op hun lauweren mogen rusten. 

Het was een ontspannen Barack Obama, in hemdsmouwen, die in Philadelphia het publiek toesprak. Een publiek in een drive-in, in auto's, op een veilige afstand. Obama kwam voor het eerst campagne voeren voor Joe Biden. Hij haalde uit naar het beleid van huidig president Donald Trump. Vooral de manier waarop die volgens hem de coronapandemie mismeestert, kan voor Obama niet door de beugel. Maar ook Trumps aanpak van de economie en de volksgezondheid in het algemeen haalde Obama onderuit. 

Samengevat is voor Obama het presidentschap van Trump een grote reality-show, een beleid zonder plan, waarin iedereen via tweets wordt beledigd of bedreigd. 

Bekijk hieronder een fragment uit de speech, waarin Obama iedereen oproept om massaal te gaan stemmen, en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
Met Biden ga je geen president hebben die critici beledigt of hen bedreigt met een gevangenisstraf
Barack Obama, oud-president van de Verenigde Staten

Barack Obama waarschuwde wel de Democraten dat ze niet op hun lauweren mogen rusten door de goede opiniepeilingen. Obama verwees daarbij naar de verkiezingen van 2016, waar de peilingen voor Hillary Clinton veel beter waren dan die voor Donald Trump. "De goede peilingen hebben ons toen lui gemaakt, mensen gingen niet meer stemmen en dat mag nu niet gebeuren", aldus Obama. 

Weerwerk van Donald Trump

Obama kreeg meteen weerwerk van president Trump. Die sprak een massa samengetroepte aanhangers toe in Gastonia in North Carolina. Trump zei dat Obama aanvankelijk de kandidatuur van Biden niet had gesteund. Smalend zei hij ook dat Obama in 2016 een overwinning had voorspeld voor Hillary Clinton. "En ik won. Ik denk dat er niemand die avond ongelukkiger was dan 'corrupte Hillary' (sic) dan Barack Hussein Obama."   

Volg het laatste debat vannacht LIVE

Vannacht vindt het tweede - en meteen laatste - debat plaats tussen de Republikein Trump en de Democraat Biden in Nashville, in Tennessee. U kunt dat debat live volgen via onze website, vanaf 3 uur. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen