Para's komen aan in legerkazerne Semmerzake bij Gavere

In de legerkazerne in Semmerzake bij Gavere zijn de eerste paracommando's van het Belgische leger gearriveerd. Lange tijd zag het er naar uit dat de kazerne dicht zou gaan. Maar Defensie kwam op die beslissing terug, en brengt er nu gespecialiseerde para's onder, onder leiding van korpscommandant Peter Defrancq.

Momenteel zijn er al 60 para's in de kazerne in Gavere. Later komen er nog eens 30 bij, en ook nog een 30-tal andere personeelsleden van het leger. Korpscommandant Peter Defrancq: "Wij hebben gekozen om naar Gavere te komen omwille van de woon-werkafstand. Mensen uit vooral Oost- en West-Vlaanderen verlieten de eenheid omdat de kazerne in Tielen (deelgemeente van Kasterlee in provincie Antwerpen) voor hen veel te ver was."

De kazerne in Gavere is wel niet echt aangepast aan de noden van de paracommando's. Peter Defrancq: "Gavere is geen trainingslocatie. Er zullen hier geen schietoefeningen gebeuren of parachutesprongen gemaakt worden. De soldaten zullen hier wel sportactiviteiten kunnen doen en marcheren."

Kazerne dan toch gered

Het zag er lange tijd naar uit dat de kazerne in Semmerzake zou verdwijnen. Sinds de jaren '50 was er een radar van het Belgisch leger gevestigd en later kwam daar ook nog eens een opleidingscentrum voor luchtverkeersleiding bij. De voorbije decennia verzekerde het Air Traffic Control Center (ATCC) in Semmerzake de militaire luchtverkeersleiding en de coördinatie tussen burgerlijke en militaire luchtvaart. Maar vorig jaar besliste Defensie om de militaire luchtverkeersleiders naar Skeyes  in Steenokkerzeel te verhuizen. In Semmerzake bleef enkel de radar staan, onder de kenmerkende witte bol. De radarinstallatie zou tot 2025 actief blijven, maar daarna zou de kazerne dichtgaan. Door de komst van de paracommando's is de laatste kazerne van Oost-Vlaanderen nu toch gered. 

Meest gelezen