Een pro-abortusbetoging aan het gebouw van het Grondwettelijk Hof in Polen.
AFP or licensors

Poolse abortuswet nog strenger: abortus bij foetus met aangeboren afwijking voortaan verboden

Abortus bij een foetus met een aangeboren afwijking is ongrondwettelijk. Dat heeft het Poolse Hooggerechtshof beslist. De conservatieve regering haalt zo haar slag thuis. De al vrij strenge Poolse abortuswetgeving wordt nog wat strenger.

Meer dan 100 Poolse parlementsleden, vooral van de conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), waren naar het Grondwettelijk Hof gestapt. Ze waren van oordeel dat de huidige wetgeving over abortus bij een foetus met aangeboren afwijkingen tegen de grondwet is.

Het Grondwettelijk Hof geeft hen nu gelijk. Volgens de hoogste rechters van het land schendt de bepaling de grondwettelijke garantie over de wettelijke bescherming van het leven van ieder mens.

Door die uitspraak wordt de Poolse abortuswetgeving, al bij de strengste van Europa, nog strenger. Abortus is nu enkel nog mogelijk wanneer het leven of de gezondheid van de moeder in gevaar is of wanneer het kind is verwekt door verkrachting of een andere misdaad.

Vorig jaar werden in Polen ongeveer 1.100 abortussen uitgevoerd. In bijna alle gevallen gebeurde dat op grond van de bepaling die nu als ongrondwettelijk is bestempeld. Veel Poolse vrouwen trekken ook naar het buitenland om een abortus te laten uitvoeren.

"Trieste dag voor vrouwenrechten"

De Poolse abortuswetgeving dateert van begin jaren 90. De conservatieve PiS-partij kwam vijf jaar geleden aan de macht met de belofte de traditionele, katholieke waarden te zullen verankeren in de samenleving.

Een verstrenging van de abortuswetgeving bleef echter uit wegens protest bij de publieke opinie. Tegenstanders van PiS zeggen nu dat de partij het Hooggerechtshof gebruikt om het beleid te veranderen. "PiS is bang om de verantwoordelijkheid te nemen om de abortuswetgeving strenger te maken. Ze weten maar al te goed dat de huidige regels al heel moeilijk zijn om te aanvaarden", reageerde het linkse parlementslid Barbara Nowacka bij het Britse persagentschap Reuters.

Strengere abortusregels vallen misschien wel in de smaak bij de achterban van PiS, maar in de brede Poolse samenleving is er geen draagvlak voor. In een opiniepeiling vorig jaar, afgenomen nadat PiS opnieuw de verkiezingen had gewonnen, schaarde minder dan 15 procent van de ondervraagden zich achter een verstrenging.

Vrouwenrechtenorganisaties en mensenrechtenorganisaties in het algemeen veroordelen de verstrenging.  Dunja Mijatovic, de mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, heeft het over een "trieste dag voor vrouwenrechten". "De basis voor bijna alle wettelijke abortussen wegnemen, schendt de mensenrechten", schrijft ze op Twitter. Wie het zich kan veroorloven, zal nu nog meer in de illegaliteit en in het buitenland een abortus laten uitvoeren, stelt ze. Wie dat niet kan, krijgt het nu nog moeilijker.

Meest gelezen