(archieffoto)
Harold Versteeg

"Breaking bad" in het bronsgroen eikenhout: "Limburg verantwoordelijk voor 70 procent van alle druglabs"

De laatste weken zijn er opvallend veel meldingen van opgerolde druglabs in Limburg. Meestal gaat het om de aanmaak van xtc, maar met de regelmaat van de klok worden er ook labs voor de aanmaak van crystal meth aangetroffen. Het parket in Limburg voert een moeilijke maar noodzakelijke strijd. Procureur Guido Vermeiren kwam erover vertellen in het middagprogramma van Radio 2 Limburg.

Deze week is in Kinrooi nog een vrachtwagen gevonden, vol stoffen om synthetische drugs aan te maken, en ook een cannabisplantage erbij. Vorige week werd in Maasmechelen ook al een lab voor crystal meth ontdekt. Het is duidelijk dat Limburg aan de bron zit van de productie van synthetische drugs. "Drugs maken vraagt een enorme organisatie. Mensen die het doen, moeten het dus kennen. Het gaat hier om professionele criminele organisaties", zegt procureur Guido Vermeiren.

Aan het maken van drugs zijn nochtans heel wat gevaren verbonden. "Het kookproces kan fout lopen en dan krijg je soms heel gevaarlijke producten, maar je kan ook ontploffingen en branden krijgen", vertelt Vermeiren. "Een drugslab is dus geen lab zoals wij het kennen. Dat het smerig en vuil is, wordt overduidelijk in de reportage van "Terzake" vanavond, maar er zijn labs die er nog veel erger uitzien."

Bekijk de reportage uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Met de verkoop van drugs wordt enorm veel geld verdiend, en dat is het probleem. "Omwille van dat geld verliezen mensen al hun normen. Ze staan bijvoorbeeld niet stil bij het gevaar voor de gezondheid van anderen. Het drugsafval dat gedumpt wordt, komt niet alleen in het milieu maar mogelijk ook in ons drinkwater en eten terecht. We moeten daar enorm attent voor zijn. Maar daar staan criminelen niet bij stil. Het brengt ongelooflijk veel geld op en er wordt niet gekeken naar de gevolgen."

Hulp door burgers

"Voor ons is het ongelooflijk belangrijk om de pakkans te verhogen", gaat Vermeiren verder. "Dit jaar hebben we al zo'n 15 labs opgerold. Een deel van die vangst is te verklaren door de creatieve manier waarop we werken. We hebben een meldingslijn opgericht. Mensen die vermoeden dat er in hun buurt verdachte dingen gebeuren, kunnen dat doorgeven. Als de meldingen goed zijn, kunnen we heel snel optreden."

Een drugslab kan je gemakkelijk herkennen aan de geur. "We hoorden dikwijls van de buren dat ze een chemische geur roken als ze gingen wandelen. Zulke signalen proberen we dus met behulp van de mensen op te pikken. "

War on drugs in Antwerpen

De strijd tegen drugs in Limburg is verbonden met die in Antwerpen. "Een groot deel van de cocaïnehandel in Antwerpen wordt van hieruit georganiseerd. Daar is er zeker een link. Maar Limburg heeft ook een heel specifiek probleem. Het is erg om te zeggen, maar wat synthetische drugs betreft zijn wij een wereldwijde producent. De meeste labs worden in Limburg gevonden. Samen met Nederland staat Limburg aan de top als het om de productie van xtc gaat, goed voor 70 procent van de wereldhandel."

In elk interview slaakt procureur Vermeiren dezelfde noodkreet: hij heeft meer mensen en meer middelen nodig. Maar die zijn er niet. "We zitten echt met een groot probleem en dus is het niet meer dan normaal dat we hier ook extra middelen zouden moeten krijgen voor de aanpak ervan. Ik blijf op die nagel kloppen."

Harold Versteeg

Meer info over het anonieme meldpunt drugs van het Limburgs parket vind je hier

Meest gelezen