Radio 2

Prins Laurent over halfzus Delphine tijdens bezoek aan centrum voor geleidehonden in Tongeren: "Ik ken haar al 20 jaar"

Prins Laurent bracht vandaag een bezoek aan het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren. De prins kwam kijken hoe de dieren gekweekt en opgeleid worden tot blindengeleidehonden. Maar hij maakte ook even tijd om te vertellen over de band met zijn halfzus Delphine: "Mijn deur staat altijd open voor haar."

We weten al langer dat prins Laurent een groot hart voor dieren heeft, en dat werd tijdens zijn bezoek in Tongeren nog maar eens duidelijk. Het raakte hem om te zien hoe de honden gekweekt en opgeleid worden om later blinden te helpen. "Mijn kinderen zouden zo graag een hond hebben, maar ik moet eerst mijn problemen oplossen, dan pas kunnen we misschien een dier in huis nemen", zegt prins Laurent. Hij verwijst daarmee naar de rugproblemen waarmee hij al een tijdje sukkelt.

Naar de bushalte wandelen duurt met een blindengeleidehond maar 8 minuten

Geert Decresson

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren bestaat al 30 jaar, maar de voorbije maanden was het niet eenvoudig om de honden op te leiden. Een date met een hond was tijdens de eerste lockdown namelijk geen essentiële verplaatsing. Door corona was er ook een tekort aan puppy's. De blindengeleidehonden zijn nochtans echt wel nodig, want ze maken een groot verschil in het leven van een blinde, zegt voorzitter Geert Decresson, die zelf blind is.

"Alles is veel veiliger met een blindengeleidehond", vertelt Decresson. "Je weet zeker dat je aan de kant van de weg loopt en dat er geen auto aankomt als je de straat oversteekt. Alles gaat ook vlotter: als ik bijvoorbeeld van bij mij thuis naar de bushalte wandel, duurt dat een kwartier tot een halfuur met mijn witte stok. Met een geleidehond is dat welgeteld 8 minuten. Het is ook veel ontspannender en aangenamer. Je bent niet zo gestresseerd en daardoor kom je meer buiten en krijgt je sociale leven ook een boost."

Prins Laurent heeft in Tongeren ook een standbeeld onthuld om de nieuwe actie van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden een hart onder de riem te steken. Zij hebben onlangs een campagne gelanceerd  waarbij ze op zoek gaan naar pleeggezinnen die een kleine puppy voor een jaar in huis willen nemen. Op die manier worden ze gewoon gemaakt aan mensen en kunnen ze na een jaar in het trainingsschema opgenomen worden.

Halfzus Delphine

Bij de aankomst van prins Laurent lag nog een heel andere vraag te branden: heeft hij zijn halfzus Delphine al ontmoet, nu koning Filip haar officieel ontvangen heeft? "Voor u is dat een nieuwigheid, maar voor mij niet", zegt prins Laurent. "Zij weet dat mijn deur altijd openstaat voor haar. Ik ken haar al 20 jaar. Als ze dat nodig heeft, kan ze komen en anders komt ze niet."

Meest gelezen