Radio 2

Sint-Truiden gaat alle 7.615 straatlampen vervangen door ultrazuinige ledverlichting

De stad Sint-Truiden gaat binnen de drie jaar alle 7.615 straatlampen vervangen door ultrazuinige ledverlichting die op afstand aangestuurd kan worden. Bovendien zullen op de nieuwe verlichtingselementen in de toekomst allerhande sensoren aangesloten kunnen worden om bijvoorbeeld luchtvervuiling te meten. 

De komende tien jaar was 60 procent van de lampen sowieso aan vervanging toe, maar nu worden alle straatlampen binnen de drie jaar al vervangen. De stad koos voor slimme verlichting die op afstand aangestuurd kan worden. De straatverlichting kan bijvoorbeeld gedimd worden en zal ook reageren op de beweging van voetgangers.

"Op de nieuwe straatlampen kunnen sensoren aangesloten worden die de luchtkwaliteit, de verkeersdrukte en de bewegingsruimte kunnen meten", zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V). "Kortom: er gaat een massa aan gegevens en data ter beschikking zijn dankzij alle sensoren in die lampen." Dankzij de ultrazuinige ledverlichting zal het energieverbruik ook met de helft verminderen. 

Radio 2

Meest gelezen