Studenten vroedkunde van Thomas More in Turnhout verwelkomen robotbaby Tory in hun praktijklessen

Vandaag krijgen de studenten vroedkunde van de Thomas More hogeschool in Turnhout voor het eerst een praktijkles met robotbaby Tory. Dat is een hoogtechnologische robot, waarmee studenten op een heel realistische manier technieken kunnen inoefenen die maar zelden voorkomen. "Deze is nog echter dan de vorige die we al hadden", zegt docent Caroline Deceuninck op Radio 2 Antwerpen.

Tory is een neonatale robotbaby. Die is compleet computergestuurd en draadloos. "Ze kan bewegen, huilen, blauw worden of helemaal niets doen, zodat er een volledige reanimatie moet gebeuren", legt docent Caroline Deceuninck uit. "De kenmerken die ze vertoont, lijken levensecht."

Het is niet de eerste keer dat de studenten kunnen oefenen op robots: "We hadden al robotmama Freya die kan bevallen van robotbaby Thomas." Maar mama Freya kan ook samenwerken met Tory: "Zo kunnen we bij Freya een heel moeilijke bevalling simuleren en na de geboorte dan voorttrainen met Tory. Die neemt dan de eigenschappen aan van een baby die het niet zo goed stelt na zo'n zware bevalling."

Gelukkig komen sommige situaties maar zelden voor, maar als ze afgestudeerd zijn wordt van hen wel verwacht dat ze kunnen reanimeren. 

Caroline Deceuninck - docent vroedkunde Thomas More Turnhout

De robotbaby helpt om minder voorkomende vaardigheden ook te trainen. "Ze zullen er gelukkig zelden mee geconfronteerd worden in de praktijk. En als het toch al eens tijdens hun stage gebeurt, dan zullen zij als student het voortouw niet mogen nemen. Maar als ze afgestudeerd zijn, wordt van hen wel verwacht dat ze een reanimatie kunnen opstarten tot de kinderarts er is. Dan is het toch interessant dat ze het al eens op een levensechte manier gedaan hebben."

De studenten kunnen ook niet terugvallen op hun docenten wanneer ze Tory verzorgen: "We blijven er niet naast staan. We werken met camera's en ze zien ons niet. Maar het voelt toch heel veilig, want ze kunnen niets verkeerd doen."

 

Meest gelezen