Test- en triagecentrum in Geel breidt uit: verdubbeling naar 400 tests per dag

Het test- en triagecentrum in Geel heeft de testcapaciteit verdubbeld naar 400 coronatests per dag. Die worden afgenomen in heringerichte klascontainers en een tent op de parking van het ziekenhuis. Er is ook een drive-in waarbij getest wordt vanuit de auto. "Ook hier was de druk groot", vertelt coördinator Liesbeth Van Gestel. "We hebben extra personeel ingeschakeld en hadden daarvoor de ruimte nodig."

In Geel is de testcapaciteit van het test- en triagecentrum verdubbeld van 200 naar 400 coronatests per dag. Sinds deze week worden de tests er ook afgenomen in heringerichte klascontainers, naast de tent op de parking van het ziekenhuis. Ook in de tent wordt nog getest wegens de grote drukte. Daarnaast is er een drive-in aanwezig, waarbij je getest wordt vanuit de auto. 

De uitbreidingen zorgen ervoor dat het test- en triagecentrum stilaan op een testdorp begint te lijken. Dat was dan ook nodig, zegt dokter en coördinator Liesbeth Van Gestel. "Ook hier was de druk groot. We moesten steeds meer extra personeel inschakelen, maar daarvoor heb je ruimte nodig. Die hebben we hier nu." 

We kunnen mensen binnen de dag getest krijgen, hopelijk zijn de resultaten er dan ook sneller

Liesbeth Van Gestel, dokter en coördinator

Vanaf vandaag ging ook de nieuwe teststrategie in. Niet zomaar iedereen die in contact komt met een besmette persoon, mag nog getest worden. Die aanpassing maakt het werk in het test- en triagecentrum van Geel wel haalbaarder. "We kunnen mensen binnen de dag getest krijgen, hopelijk zijn de resultaten er dan ook sneller. We hopen dat mensen die niet getest worden maar wel in quarantaine moeten, zich daaraan houden", aldus Van Gestel. 

De huisartsen in het centrum beslissen of patiënten naar huis kunnen om uit te zieken of dat ze naar de spoedgevallendienst van het ziekenhuis doorgestuurd moeten worden. Vrijwilligers zorgen voor het onthaal en ondersteunen de verpleegkundigen met kleine administratieve en logistieke taken.

Meest gelezen