Brussel opent extra testdorp op Heizelvlakte: "Tot 50.000 coronatests per week in hele gewest"

Op de parking van concertzaal Paleis 12 op de Heizelvlakte in Brussel opent vandaag een extra testdorp. Elke dag zullen daar tot zo'n 750 mensen getest kunnen worden op het coronavirus. In totaal kunnen er in het Brussels Gewest nu 50.000 tests per week worden uitgevoerd.

"De toestand is ernstig en het is belangrijk dat we onze testcapaciteit snel kunnen verhogen", vindt Brussels minister van Volksgezondheid, Alain Maron (Ecolo). "We werken hier dag in, dag uit hard aan. Ik wil het zorgpersoneel dan ook bedanken voor al het werk dat ze verricht hebben en blijven verrichten. Alleen samen kunnen we erin slagen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden."

Testen vanuit de wagen

Wie zich wil laten testen, kan natuurlijk te voet terecht in het testdorp. Maar je kan ook vanuit je auto een test laten afnemen via een drive-in. "Op de Heizelvlakte is veel plaats, dus we voorzien speciale wachtrijen waar je met de auto kunt aanschuiven. Je kan dus de test vanuit je wagen laten uitvoeren zonder dat je zelfs moet uitstappen. Zo is er ook zo weinig mogelijk contact tussen de patiënten en de mensen die de tests afnemen", vertelt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. Patiënten kunnen er op afspraak terecht, op weekdagen tussen 9 en 17 uur en op zaterdag van 9 tot 13 uur. 

Onze ploeg ging langs bij het testdorp, bekijk hieronder hun verslag en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Nog extra testcentra op komst

In het Brussels Gewest waren tot nu toe al drie andere testcentra: Pacheco, Albert en Merode. De capaciteit van die testcentrum wordt nu opgetrokken naar 1000 tests per dag. In de toekomst is het de bedoeling om nog extra testcentra te openen. Op die manier wil de gezondheidsinspectie op termijn tot 9000 coronatests per dag kunnen afnemen.

Wie zonder symptomen terugkeert uit een rode zone of een hoogrisicocontact heeft gehad, moet zich sinds kort niet langer laten testen. Je moet wel nog steeds in isolatie gaan en gedurende tien dagen in quarantaine blijven.

Meest gelezen