Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Thailand heft nooddecreet op om protest te doen luwen

Thailand, in Zuidoost-Azië, heeft een nooddecreet opgeheven dat een week geleden was ingevoerd. De speciale maatregelen moesten het maandenlange protest tegen de regering en de monarchie doen stoppen. Maar het samenscholingsverbod had het omgekeerde effect. 

Het protest in Thailand voor de hervorming van de grondwet en van de monarchie was al maanden geleden begonnen, maar lag een tijdlang stil door de coronacrisis. Toen er opnieuw meer mensen de straat op trokken in Bangkok, vaardigde de Thaise regering een week geleden een nooddecreet uit. Daarin werden onder meer samenscholingen van meer dan vijf personen verboden. 

Maar de strenge maatregelen hadden het omgekeerde effect. Er kwamen nog méér mensen op straat om hun ongenoegen te uiten. De betogers tegen de regering gaven de premier kort voor de bekendmaking drie dagen om op te stappen en andere eisen in te willigen.

Ze stapten op naar het kantoor van de premier en braken gisteravond  door politiebarricades en prikkeldraadversperringen om bij het gebouw te verzamelen. Dat gebeurde vlak nadat de eerste minister in een toespraak had gezegd dat hij het nooddecreet wil laten vallen als de manifestaties vreedzaam blijven.

De regering van premier Prayuth krijgt de gedreven jongerenbewegingen moeilijk onder controle. Die bewegingen laten zich inspireren door het pro-democratieprotest in Hongkong. 

Meest gelezen