usage worldwide

BELUISTER: Swingkiezers in het zuiden, Black Lives Matter in Atlanta 

Nog niet zo lang geleden vormden de zuidelijke staten van de VS een stevig Republikeins bolwerk. Dat is niet langer zo. Virginia helt al tien jaar over naar de Democraten, Noord-Carolina is een fel bevochten swing state en nu komt zelfs Georgia in het vizier van de Democraat Joe Biden. Amerikakenner Bert De Vroey reist een week lang voor Radio 1 tussen Washington DC en Atlanta, en meet de verhitte politieke temperatuur op in een regio die snel verandert. 

Bekijk op deze kaart langs waar onze reporter reist:

Vijfde stop: Atlanta, Georgia. Deze stad was de voorbije maanden één van de hotspots van het Black Lives Matter-protest. De Belgisch-Nigeriaanse schrijfster Chika Unigwe geeft daar les en merkt dat zwarte jongeren in hun ideeën en voorstellen radicaliseren. Dat ze tegen Donald Trump zijn, is duidelijk. Maar of ze daarom Joe Biden willen steunen, is een ander paar mouwen. 

Beluister hier de reportage van Bert De Vroey

Vierde stop: Concord, Noord-Carolina. De verkiezingscampagne loopt niet zoals normaal. Door het coronavirus zijn meetings of deur-aan-deur-acties te mijden. Ook voor het stemmen zelf zijn er nieuwe procedures en voorzorgsmaatregelen. We gaan op bezoek bij het lokale campagneteam van de Democraten en bij de voorzitter van de kiesraad. 

Beluister hier de reportage van Bert De Vroey

Derde stop: Fayetville in Noord-Carolina. Daar ligt Fort Bragg en wonen tienduizenden families van militairen, reservisten en veteranen. Het cliché wil dat die allemaal voor Republikeinen en voor Donald Trump stemmen. Toch vallen er heel wat klachten te horen over de leefomstandigheden van de gewone soldaat, in de VS en in het buitenland. 

Beluister hier de reportage van Bert De Vroey:

Tweede stop: Lynchburg in Virginia. Vier jaar geleden stemden evangelische christenen in de VS massaal voor president Trump. In de Rivermont Evangelical Presbyterian Church in Lynchburg lijkt dat niet meer zo zeker. De gelovigen zijn blij met de beleidskeuzes van Trump in ethische kwesties als abortus, maar ze hebben vragen bij zijn gedrag en karakter.

Beluister hier de reportage van Bert De Vroey:

Eerste stop: Charlottesville. In augustus 2017 haalde die kleine universiteitsstad in Virginia het wereldnieuws door botsingen tussen  extreemrechtse blanke nationalisten en antiracistische manifestanten. Er viel zelfs een dode toen een blanke extremist met zijn wagen inreed op tegenbetogers. Drie jaar later blijkt er van verzoening of toenadering nog weinig sprake. De vijandigheid tussen gemeenschappen en tussen politieke opinies zit dieper dan ooit. 

Beluister hier de reportage van Bert De Vroey:

Meest gelezen