Vorig jaar iets minder huwelijken, wel meer koppels wettelijk gaan samenwonen

Er zijn vorig jaar iets minder koppels in het huwelijk getreden dan het jaar voordien. Dat blijkt uit de gegevens van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In 2019 werden er 44.270 huwelijken voltrokken in ons land. Dat is een daling van een kleine 2 procent tegenover 2018. Er zijn wel meer mensen wettelijk gaan samenwonen.

Vooral in Vlaanderen is er vorig jaar minder getrouwd. Het aantal huwelijken is er gedaald met 4 procent. In Wallonië is het cijfer vrijwel stabiel gebleven tegenover 2018, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het aantal huwelijken dan weer gestegen met bijna 7 procent. 

Het totaal aantal huwelijken in België schommelt wel al 5 jaar rond de 45.000 ongeveer. Gemiddeld huwt een koppel voor het eerst rond de leeftijd van 30 jaar en gemiddeld is er een leeftijdsverschil van 2,4 jaar tussen beide partners.

De zomermaanden blijven enorm populair om in het huwelijksbootje te stappen. In 2019 vond 51,7 procent van de huwelijken plaats tussen begin juni en eind september.

Meer koppels wonen wettelijk samen

Er zijn vorig jaar wel meer mensen wettelijk gaan samenwonen, blijkt uit de cijfers van Statbel. Er werden 40.801 verklaringen van wettelijke samenwoningen gemeld. Dat is een stijging van 5 procent tegenover 2018. 

De gemiddelde duur van wettelijke samenwoning is licht gestegen van 4,6 jaar in 2018 tot 4,8 jaar in 2019. De belangrijkste reden om een wettelijke samenwoning stop te zetten, is een huwelijk. Net als bij de huwelijken gaan koppels vaak voor het eerst wettelijk samenwonen rond de leeftijd van 30 jaar.

Meest gelezen