West-Vlaamse nachtwinkels moeten rekken met alcoholische dranken afsluiten na 20 uur: "Anders moet de winkel om 20 uur dicht"

Vanaf dit weekend moeten alle West-Vlaamse winkels, die na 20 uur nog open zijn, de rekken met alcoholische dranken afsluiten voor hun klanten. Dat heeft gouverneur Carl Decaluwé beslist. Het komt erop neer dat nachtwinkels en de winkels aan een tankstation de toegang tot alcohol moeten verhinderen.

Op dit moment geldt er in België een verbod op verkoop van alcohol na 20 uur 's avonds. Maar in de provincie West-Vlaanderen worden de regels komend weekend nog wat strenger. "Uit een aantal steekproeven blijkt dat je hier en daar na 20 uur nog alcohol kan kopen", zegt gouverneur Decaluwé. "Ik wil dat aan banden leggen."

"Alle winkels die alcoholische dranken verkopen, moeten ervoor zorgen dat de klanten na 20 uur niet meer aan die dranken kunnen", legt Decaluwé uit. "Het is simpel: sluit de rayon af, anders moet de winkel om 20 uur dicht."

Nog 2 dagen

De winkels hebben nog vandaag en morgen om zich te organiseren. Vanaf dit weekend moeten ze de rekken of koelkasten met alcohol kunnen afsluiten. De politie gaat ook controleren. Yar Sediq heeft een nachtwinkel in Nieuwpoort. "De alcoholrayon afsluiten, wordt moeilijk", zegt hij. "Ik heb overal verspreid in de winkel alcohol staan. Ik heb ook geen plaats achteraan de winkel om alles daar te plaatsen. De oplossing? Sluiten om 20 uur, zeker?"

Ook supermarktketens Delhaize en Colruyt beslisten eerder deze week al om op vrijdag om 20 uur te sluiten, om een discussie over de verkoop van alcohol te vermijden. Normaal gezien zijn ze op vrijdagavond open tot 21 uur.

Meest gelezen