AFP or licensors

Wit-Russische oppositie krijgt prestigieuze Sacharovprijs Europees Parlement: "Wij staan aan jullie kant"

De prestigieuze Sacharovprijs van het Europees Parlement gaat dit jaar naar de oppositie in Wit-Rusland. De prijs is een eerbetoon aan personen die zich inzetten voor de mensenrechten. In Wit-Rusland wordt al tweeënhalve maand geprotesteerd tegen de omstreden herverkiezing van president Loekasjenko. Ook de EU erkent de uitslag niet en veroordeelt het brutale politiegeweld van het regime in Wit-Rusland: "Het is tijd dat Loekasjenko luistert naar de stem van zijn volk", zegt EP-voorzitter Sassoli.

"Ik wil de afgevaardigden van de Wit-Russische oppositie feliciteren voor hun moed, doorzettingsvermogen en vastberadenheid", zei Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli die de laureaat mocht aankondigen. "Ze hebben gevochten en blijven vechten tegen een veel sterkere tegenstander. Maar ze hebben iets aan hun zijde wat brute kracht nooit zal kunnen verslaan - en dat is de waarheid."

De voorzitter sprak ook nog eens zijn expliciete steun uit voor de democratische oppositie in Wit-Rusland: "Mijn boodschap voor jullie is: blijf vechten en geef niet op. Weet dat wij aan jullie kant staan." 

(Lees voort onder de afbeelding.)

AFP or licensors

Politici, activisten en bloggers

De onderscheiding - officieel de Sacharovprijs voor Vrijheid van Denken - gaat naar de politieke gezichten van de oppositie, verenigd in de Wit-Russische Coördinatieraad. Het regime van Loekasjenko heeft dat politieke overlegorgaan van de oppositie systematisch ontleed en uitgekleed. Svetlana Tichanovskaja, de presidentskandidate die het tegen Loekasjenko opnam, vluchtte onder druk naar buurland Litouwen.

Een andere prominente oppositiepolitica, Maria Kolesnikova, wordt vastgehouden in een gevangenis in Minsk. De autoriteiten hadden geprobeerd haar het land uit te zetten, maar Kolesnikova verscheurde haar paspoort, waardoor ze de grens met Oekraïne niet werd overgelaten en ze dan maar in de gevangenis belandde.

Zowat het enige lid van de Coördinatieraad dat nog niet werd opgepakt of onder druk naar het buitenland vluchtte is Svetlana Aleksijevitsj, de befaamde Wit-Russische Nobelprijswinnares Literatuur. 

Maar het Europees Parlement draagt de prijs ook op aan bloggers en politieke gevangenen. Sergej Tichanovski - de man van Tichanovskaja - is een videoblogger die wantoestanden aan het licht bracht en de tegenstand tegen Loekasjenko in het hele land vastlegde op camera. Ook de bekende mensenrechtenactivist Ales Bjaljatski wordt geëerd en Stsjapan Poetsila, de oprichter van het Telegram-kanaal Nexta, dat is uitgegroeid tot een organisatieplatform voor de oppositie, waar ook massaal beelden worden gedeeld van het brutale politiegeweld tegen de vreedzame betogers. 

(Lees voort onder de afbeelding.)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

EU erkent Loekasjenko niet

De EU erkent de uitslag van de verkiezingen in Wit-Rusland niet en beschouwt Aleksandr Loekasjenko dus ook niet als de legitieme president van Wit-Rusland. De 27 EU-lidstaten kwamen eerder al met sancties tegen mensen uit de entourage van de president die een rol zouden hebben gespeeld bij de verkiezingsfraude en het extreme politiegeweld.

De EU waarschuwt bovendien dat er ook tegen Loekasjenko zelf sancties in de maak zijn. 

De uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op 16 december in Straatsburg. De Sacharovprijs bestaat sinds 1988 en is vernoemd naar de Sovjet-dissident Andrej Sacharov. Vorig jaar ging de prijs naar de Oeigoerse professor Ilham Tohti die zich inzet voor de rechten van de islamitische Oeigoerse minderheid in China. 

Meest gelezen