Billy Herman/Starlingreizen

Wolf Billy, in juni nog gespot in de Kempen, doodgeschoten in Frankrijk

Wolf Billy, die in juni opgemerkt werd in onder meer Duffel, Grobbendonk en Turnhout, is waarschijnlijk doodgeschoten in de Franse Vogezen in de nacht van 22 op 23 september. Een DNA-test moet uitsluitsel geven. Dat meldt wolvenmeldpunt Welkom Wolf.

Wolf Billy werd volgens wolvenmeldpunt Welkom Wolf geboren in de Duitse deelstaat Nedersaksen, op ongeveer 40 kilometer van de Nederlandse provincie Drenthe. Na een ware rooftocht door Nederland - in twee weken tijd vielen er 65 dode schapen te betreuren - stak hij op 3 juni de E34 in Oud-Turnhout over.

Nadat Billy ook het Albertkanaal en de E313 had overgestoken, werd hij vanaf 6 juni meermaals gezien in de streek van Duffel, Lier, Berlaar en Grobbendonk. Daar vergreep hij zich aan een doodzieke koe. Op 19 juni werd hij op de Ring rond Turnhout aangereden, maar als bij wonder hield hij daar niets aan over. Op 7 juli werd hij voor de laatste keer opgemerkt in België in de Voerstreek.

Tussen 11 augustus en 23 september hield wolf Billy lelijk huis in de Franse Vogezen, met twintig dode schapen en vijftien dode koeien tot gevolg. In de nacht van 22 op 23 september schoten Franse jagers, met toestemming van de lokale overheid, de wolf dood in de gemeente Val d'Ajol. "Honderd procent zeker dat het om Billy gaat ben je nooit, maar zijn drieste stijl is wel heel opvallend", zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

Om zekerheid te krijgen dat het om wolf Billy gaat, vroeg het Vlaamse Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) een DNA-staal aan de Franse collega's.

Bijzonder pijnlijk dat dit gebeurt. Wolf Billy was absoluut geen gevaar voor mensen en een beschermde diersoort
Jan Loos, wolvenkenner

Jan Loos betreurt het dat een wolf wordt gedood met toestemming van de lokale overheid. "De wolf is een Europees beschermde diersoort, dus je kan je daar toch wel vragen bij stellen. Het is bijzonder pijnlijk dat zoiets gebeurt. Bij ons zou zoiets ondenkbaar zijn."

"Normaal is een wolf een probleemwolf als hij een gevaar betekent voor de openbare veiligheid. Een gevaar voor mensen dus. Dat was bij wolf Billy absoluut niet het geval. Die was wel zeer stoutmoedig tegenover vee, schapen en runderen. Maar hij had dezelfde angst voor mensen als alle andere wolven", zegt Loos.

Meest gelezen