Radio 2

5 woonzorgcentra in Kortrijk beginnen vandaag met coronasneltests bij bezoekers

5 woonzorgcentra in Kortrijk beginnen vanaf vandaag met coronasneltests bij bezoekers. Wie een bewoner komt bezoeken, wordt gevraagd om een sneltest te ondergaan. Die test is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Bezoek weigeren op basis van zo'n testresultaat mag niet.

De eerste bezoekers van de woonzorgcentra van de stad Kortrijk hebben hun coronasneltest ondergaan. De stad heeft er 1.000 aangekocht en het is nu de bedoeling om elke bezoeker te testen, voor ze het woonzorgcentrum binnengaan.

Met zo'n sneltest weten bezoekers binnen de 30 minuten of ze besmet zijn met het coronavirus of niet. De eerste sneltesten liepen positief af, want iedereen testte negatief. "Ik vind het goed dat ik, als bezoeker, een test moet ondergaan", zegt Patrick Teirlinck. "De bewoners en de medewerkers van het woonzorgcentrum moeten in bescherming genomen worden. Daarnaast duurt zo'n test echt niet lang. Het doet ook geen pijn. Het kriebelt alleen wat in je neus. Ik vind het ook handig dat ik nu weet dat mijn resultaat negatief is."

"Een kriebelend gevoel, waarbij je een traantje wegpinkt". Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" over de sneltest in woonzorgcentra in Kortrijk (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Niet 100 % betrouwbaar

Helemaal sluitend zijn de testen niet, maar je kan er wel die mensen mee opsporen die het meest besmettelijk zijn. "Je moet het ook zien als een extra laag van bescherming", zegt de Kortrijkse schepen van Welzijn Philippe De Coene (SP.A). "De sneltest op zich is dan wel niet volledig waterdicht, in combinatie met alle andere voorzorgsmaatregelen proberen we het risico zo klein mogelijk te maken."  

De sneltest voor bezoekers is nog geen alegemene richtlijn voor alle woonzorgcentra in Vlaanderen. Zorg en Gezondheid zegt dat er wel over nagedacht wordt. 

Radio 2

Meest gelezen