Antwerpse jeugdploegen vragen stopzetting voetbalcompetitie: "Het regent afgelastingen. Ouders haken af zonder douches en kantines"

Steeds meer jeugdwedstrijden in het Antwerpse voetbal worden afgelast. "Vorige week ging één op de zeven matchen niet door. Dit weekend zal dat aantal nog oplopen. Ouders zien het niet meer zitten met corona", zegt Bart Timmermans, voorzitter van het Provinciaal Comité Antwerpen van Voetbal Vlaanderen. Hij vraagt de stopzetting van de jeugdreeksen.

In het Antwerpse jeugdvoetbal regent het afgelastingen. "Vorig weekend ging 14 procent van de jeugdwedstrijden in de Antwerpse reeksen niet door. Ruim 100 matchen", zegt Bart Timmermans, de voorzitter van het Provinciaal Comité Antwerpen van Voetbal Vlaanderen. "Ik voorspel dat het aantal afzeggingen dit weekend nog zal stijgen. Veel ploegen haken af omdat ouders het niet meer zien zitten. Ze brengen zichzelf en hun kinderen liever niet meer met andere mensen in contact. Bovendien zijn de kantines gesloten. Douchen op de clubs mag ook al niet meer. Dit weekend is er bijvoorbeeld regen voorspeld. Het is niet echt motiverend als je dan nog eens een half uur moet rijden voor je kinderen kunnen douchen."

De voetbalbond moet de jeugdcompetities stilleggen, het is niet langer werkbaar

Bart Timmermans, voorzitter Provinciaal Comité Antwerpen

"Leg de jeugdcompetitie stil"

Timmermans hoopt dat de voetbalbond snel ingrijpt en duidelijkheid schept. "Een algemene stopzetting van de jeugdcompetities zou een goede zaak zijn. Het is op deze manier echt niet meer werkbaar. Bovendien moeten clubs scheidsrechters en trainers wél blijven betalen maar zijn er geen inkomsten omdat de kantines gesloten zijn. Er is nu dit signaal vanuit de clubs, aan de andere kant heb je Minister van Sport Ben Weyts die liet verstaan dat hij de jeugdwedstrijden zo lang mogelijk wil laten doorgaan", aldus Timmermans. "Ik heb de indruk dat Voetbal Vlaanderen een beetje tussen die twee meningen gewrongen zit."

Enkele clubs wachten niet op een algemene afgelasting en annuleren zelf hun wedstrijden. Dat is ook het geval bij voetbalclub Noorse uit Kapellen. "Op deze manier kunnen we onze bezoekers en meer dan 700 leden niet meer ontvangen", zegt voorzitter Christophe Egyed. "Sommigen moeten heen-en-weer meer dan een uur in de auto zitten en dan nog lange tijd naast het veld staan. Als je dan zelfs geen sanitair kunt aanbieden, wordt het moeilijk. Dat is toch het minimum? Daarom nemen we de beslissing om geen jeugdwedstrijden meer door te laten gaan. Trainingen zullen wel nog kunnen." 

Meest gelezen